BÖRSEN: POSITIVA TECKEN FÖRE ÖPPNING MEN ORO ÖVER KINA

2022-10-24 08:38:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Före öppning såg Stockholmsbörsen ut att börja veckans handel i positiv riktning, sedan New York-börserna avslutat förra veckan starkt.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln på IG en öppning uppåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt upp 0,9 respektive 0,7 procent.

I fredags kväll återhämtade sig USA-börserna rejält efter en svag inledning på handeln och vid stängning hade det breda indexet S&P 500 klättrat 2,4 procent. Räknat från Stockholmbörsens stängning i fredags var uppgången 1,6 procent.

Asienbörserna har under måndagsmorgonen haft en blandad utveckling, där Kina stått i fokus på grund av Kommunistpartiets kongress under helgen. Marknaderna har oroats över att president Xi Jinping tycks stärka sitt grepp om landet och Hang Seng-index i Hongkong har fallit över 6 procent.

Bland svenska bolag har Ratos rapporterat ett justerat ebita-resultat som i tredje kvartalet ökade med 18 procent till 432 miljoner kronor. Efterfrågan har generellt varit fortsatt stark även om orosmolnen blir allt tätare, skrev vd Jonas Wiström i rapporten.

Mycronic har fått en order på fem system från en befintlig Asienkund och det samlade värdet är enligt bolaget i intervallet 52-60 miljoner dollar (585-675 miljoner kronor). Systemen är planerade att levereras mellan det andra kvartalet 2024 och det första kvartalet 2025.

Astra Zenecas preparat Imjudo i kombination med Imfinzi har godkänts i USA för behandling av vuxna med ej opererbar levercancer.

Verkstadsbolaget Nederman ökade sitt nettoresultat med 14 procent till 92,6 miljoner kronor i tredje kvartalet. Omsättningen steg 34 procent till nära 1,4 miljarder kronor.

Light Air vill ta in 24,7 miljoner kronor i en företrädesemission, där teckningskursen motsvarar 0:70 kronor att jämföra med fredagens stängningsnotering 1:13 kronor. Emissionen omfattas till 85 procent av teckningsförbindelser, avsiktsförklaringar och garantiåtaganden.

Wihlborgs har fått en höjd långsiktig rekommendation av Handelsbanken som tar upp aktien till outperform med riktkursen 100 kronor (85). Aktien stängde i fredags vid 65:75 kronor.

Även Diös har fått höjd rekommendation av Handelsbanken, på såväl kort som lång sikt. På kort sikt är rekommendationen nu behåll (sälj) och riktkursen är 85 kronor (80). Diös stängde i fredags på 69:40 kronor. Diös riktkurs har även ändrats av Pareto, som sänker den till 84 kronor från tidigare 100.

Även Stora Enso har av Handelsbanken fått höjd rekommendation till outperform (market perform) på lång sikt. Riktkursen höjs till 21 euro (18). I fredags slutade Stora Enso på 13:62 euro.

Fabege har av Pareto fått sänkt riktkurs till 84 kronor (118), medan Castellum sänkts till 143 kronor (210). Wihlborgs dras ned till 83 kronor (105).

Vitec har tagits upp till bevakning av Redeye med ett rimligt värde i ett så kallat basscenario på 497 kronor. Aktien stängde i fredags på 371:60 kronor.

Alimaks aktie har fallit över 30 procent efter sommarens förvärv av Tractel. En överreaktion anser Dagens Industri som rekommenderar köp.

Börsveckan rekommenderar å sin sida köp av Tele2 och Bioarctic i sitt senaste nummer. Köprekommendation kvarstår också för Note medan rådet för Elanders sänks till avvakta.Direkt-SE