BÖRSEN: POSITIV ÖPPNING VÄNTAS NÄR RAPPORTPERIODEN FORTSÄTTER

2022-07-18 08:32:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda dagen positivt efter uppgångar i USA i fredags och i Asien under måndagsmorgonen. Nordea och Fingerprint Cards har bjudit på kvartalsrapporter under morgonen.

Omkring klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG Markets en uppgång med cirka 0,7 procent i Stockholm. Terminerna för tyska DAX-index och franska CAC40 hade samtidigt stigit med 0,7 procent.

På fredagen stängde OMXS30 kring oförändrat efter att som mest ha varit ned omkring 1,5 procent vid lunchtid.

I New York lyfte breda S&P 500 med omkring 1,9 procent, varav 0,2 procent kom efter Stockholmsbörsens stängning.

Under måndagsmorgonen har Asienbörserna följt USA uppåt.

SEB noterade i ett morgonbrev att förra veckans facit i USA, trots uppgången på fredagen, blev -0,9 procent för S&P 500.

"Nu tycks alla ha siktet inställt på recession med mycket negativt redan inprisat i finansiella priser. Ekonomens intensiva jakt fortsätter på tillväxt- & inflationssignaler i en allt mer strid ström av delårsrapporter", skrev SEB.

Nordea rapporterade under morgonen ett rörelseresultat om 1.361 miljoner euro, vilket överträffade analytikernas prognos om 1.200 miljoner.

Räntenettot och intäkterna kom samtidigt in i linje med prognoserna.

Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -12,2 miljoner kronor (-24,0) för det andra kvartalet 2022 samtidigt som nettoomsättningen minskade med 21 procent till 228 miljoner kronor.

Samtidigt meddelade bolaget att det drar tillbaka sina tidigare lämnade prognoser för omsättningen och ebitda-marginalen, mot bakgrund av det osäkra marknadsläget. Vidare ska Fingerprint Cards genomföra kostnadsanpassningar för att möta nedgången på den kinesiska mobilmarknaden. Åtgärderna innebär att bolaget minskar personalstyrkan globalt med cirka 10 procent, samtidigt som det skjuter vissa projekt på framtiden och reducerar övriga kostnader. Sammantaget ska dessa åtgärder minska rörelsekostnaderna med cirka 80 miljoner kronor på löpande årsbasis.

Industrigruppen Volati redovisar ett rörelseresultat om 204 miljoner kronor (183). Nettoomsättningen uppgick till 2.180 miljoner kronor (1.641).

Under morgonen har det trillat in ett flertal uppdaterade riktkurser och rekommendationer.

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation på tre månaders sikt för Pandox till köp från behåll. Samma ändring har gjorts för Addnode.

För Heba har den kortsiktiga rekommendationen höjts till behåll från sälj.

Sandvik har fått sänkt riktkurs av Citi till 202 kronor från 235 kronor och av Pareto till 240 kronor från 280 kronor.Direkt-SE