BÖRSEN: POSITIV ÖPPNING I VÄNTAN PÅ FED, OMXS30 +0,4%

2023-02-01 10:20:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade i positivt territorium på en delårsrapportpräglad onsdag, efter att Asiens börser noterats på mestadels högre nivåer. USA:s centralbank Federal Reserves kommande räntebesked under onsdagskvällen var en av huvudanledningarna till marknadernas avvaktan.

Utvecklingen i arbetskraftskostnaderna i USA på tisdagen gav hopp om att Federal Reserve kan göra den väntade nedtrappningen i höjningstakten. Marknaden har också prisat in att de höjer med 25 punkter när beskedet ges klockan 20.

En dryg timme in på handelsdagen handlades OMXS30 upp med 0,4 procent till nivån 2.207, samtidigt som de större börserna i Tyskland och Frankrike rörde sig kring nollstrecket.

Storbolagsindexet OMXS30:s topp utgjordes av molnkommunikationsbolaget Sinch, skogsbolaget SCA och fastighetsbolaget SBB. Sinch steg 3,5 procent, SCA 3 procent och SBB i par med värmeteknikbolaget Nibe på 2,2 procent upp. Strax därefter hittades också Swedbank, som fortsatte upp med 2 procent efter tisdagens delårsrapport. Aktien belönades med ett flertal höjda riktkurser under morgonen, vilket bidrog till lyftet.

Medicinteknikbolaget Getinge, som var största rapportbolag under morgonen, handlades upp med 1,1 procent. Omsättningen var något högre än väntat men resultaten var svagare än Infronts estimat. På justerad ebita-nivå var vinsten 1.317 miljoner kronor mot väntade 1.406 miljoner kronor. Orderingången var i princip i linje med förväntningarna.

Getinge förväntar sig att nettoomsättningen för helåret 2023 ökar med 2-5 procent organiskt. Analytikernas förväntningar enligt Infront var en organisk omsättningsökning på 2,6 procent under 2023.

I botten av OMXS30 hittades banken SEB efter att en av dess storägare, Trygg-Stiftelsen, på tisdagskvällen meddelat att aktier sålts, hygienpappersbolaget Essity och fordonssäkerhetsbolaget Autoliv. SEB sjönk med 3,7 procent samtidigt som Essity var ned 1,2 procent och Essity backade med 1 procent.

Största rörelsen på Stockholmsbörsen i sin helhet noterades för bostadsutvecklingsbolaget JM, som slog till med starkare rörelseresultat än väntat i fjärde kvartalet: 767 miljoner kronor mot väntade 544 miljoner kronor. Även intäkterna och utdelningen överträffade estimaten. JM steg 16 procent samtidigt som sektorkollegan Bonava hängde med upp 9 procent.

En annan rapportvinnare var teknikhandelskoncernen Lagercrantz som redovisade högre resultat än väntat med ett ebita på 323 miljoner kronor för det för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Väntat var 300 miljoner kronor, enligt Infronts analytikersammanställning. Även nettoomsättningen var starkare än estimaten. Lagercrantz aktie var upp med 8 procent.

Även Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, handlades uppåt. Aktien steg drygt 6 procent efter ett justerat rörelseresultat klart bättre än väntat: -13 miljoner kronor mot Infront-estimatet -273 miljoner kronor.

Axfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, kom in med svagare resultat och försäljning än väntat och flaggade samtidigt för att rörelseresultatet 2023 belastas med jämförelsestörande kostnader om cirka 250 miljoner kronor, hänförligt till att säkrande av en stabil drift och övergång till det nya logistikcentret i Bålsta. Aktien var ned med 4 procent.

Än värre var dock kurspressen för Qleanair, som erbjuder lösningar för ren inomhusluft. Bruttoresultatet uppgick preliminärt till 68 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, enligt ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagskvällen.


OMXS30 onsdag den 1 februari

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE