BÖRSEN: POSITIV HANDELSSTART VÄNTAS UNDER FREDAGEN

2022-03-11 08:36:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en positiv inledning på fredagen.

Handeln i Asien visar på breda nedgångar under fredagsmorgonen. Inflationsstatistik under torsdagen, som bjudit på den högsta inflationen i USA på 40 år och en hökaktig europeisk centralbank agerar sänke. Därtill gick utrikesministermötet mellan Ukraina och Ryssland av stapeln utan några framgångar att tala om.

USA-börserna handlades nedåt under torsdagen. S&P 500 uppvisade dock en uppgång på 1,1 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

Vid klockan 8.30 visade terminerna för de ledande Europabörserna på uppgångar. Noteringarna för såväl Frankfurt- som Parisbörsen pekade mot en öppning kring 0,6 procent högre. Förhandeln hos IG indikerade en liknande uppgång för Stockholm när marknaden öppnar på fredagen.

Moskvabörsen håller fortsatt stängt på fredagen.

Kinas premiärminister Li Keqiang vill se en förhandlingslösning av kriget i Ukraina. Läget i landet uppges som "oroande" och det är viktigt att stötta Ryssland och Ukraina i samtalen om eldupphör. Samtidigt kommer uppgifter om att den militärkolonn som sträckt sig nordväst om Ukrainas huvudstad Kiev har skingrats. Ryska styrkor är nu runt 15 kilometer nordväst om huvudstaden, enligt USA.

EU är beredd på att sätta in både nya stora sanktioner mot Ryssland och göra mindre kompletteringar i befintliga sanktioner för att täppa till kryphål. Däremot finns fortsatt ett motstånd till gasbojkott bland vissa EU-länder med stort gasberoende.

Svolder redovisade ett nettoresultat på -1,4 miljarder kronor för sitt andra kvartal under perioden december till februari. Substansvärdet minskade just över 19 procent till 58 kronor per aktie.

Swedbank Robur, storägare i telekombolaget, Ericsson kräver svar från bolagets styrelse med en motivering om varför vd Börje Ekholm fått nästan 190 miljoner kronor i bonus för åren 2019-2021. Under denna period hemlighöll Ericsson regelbrott i Irak.

Efter stängning på torsdagen meddelade både Synthetic MR såväl som Fluoguide om kapitalanskaffningar. För Synthetic MR:s del handlar det om en riktad emission om 60 miljoner kronor. Emissionen, som ger en utspädning på cirka 3 procent, fastställdes till en kurs om 48 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt om 7 procent jämfört med aktiens stängningskurs på torsdagen. Bland deltagarna i emissionen fanns bland annat bolagets största ägare Nortal Investments, Swedbank Robur, SHB Fonder samt Nordea Fonder.

Fluoguide tar in nära 25 miljoner kronor i en riktad emission som delvis ska finansiera en fas 2-studie inom mindre aggressiva hjärncancervarianter. Kursen i emissionen sattes till 50:50 kronor, drygt 19 procent under stängningskursen på 62:50 kronor. Befintliga ägare som inte tar del i emissionen får se sig utspädda med lite över 4 procent. Bland investerarna i emissionen återfanns Lincpartners, Arbejdernes landsbank och Eastbridge.

Morgan Stanley sänker riktkursen för EQT till 425 kronor från 612 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Nordea Markets höjer sin rekommendation för EQT till behåll från sälj.

Vestum har ingått avtal om att förvärva Abax Dörrsystem, som under fjolåret hade en omsättning på 72 miljoner kronor och en ebita-marginal som är i linje med Vestum-koncernens justerade ebita-marginal.

Scout Gamings vd Andreas Ternström bedömer att bolagets resultat i det fjärde kvartalet var otillfredsstälande. Ebitda-resultatet visade på en förlust om nästan 31 miljoner kronor under kvartalet, som tyngdes av engångsposter på 18 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Scandidos, som tillhandahåller utrustning för kvalitetssäkrad strålbehandling, visade på en stabil omsättning med ett nollresultat för ebitda i bolagets tredje kvartal för perioden november till januari.

På fredagen handlas 5G-bolaget Beammwave för första gången på First North. Teckningskursen i emissionen inför noteringen var 15:85 kronor per aktie.Direkt-SE