BÖRSEN: PENDLING KRING NOLLSTRECKET, OMXS30 -0,1%

2022-05-18 13:04:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade några tiondels procent upp på onsdagen, i spåren av uppgångar i USA. Vid lunchtid började dock indexet pendla kring nollstrecket.

Strax innan klockan 13 stod OMXS30 på nivån 2.026, en nedgång med 0,1 procent och vid det laget hade aktier till ett värde av 9,3 miljarder kronor bytt händer på börsen i sin helhet.

I tätskiktet fanns lastbilstillverkaren Volvo, verkstadsbolaget Sandvik och livekasinobolaget Evolution med uppgångar på runt 2 procent vardera. Botten utgjordes av molnkommunikationsbolaget Sinch, läkemedelsbolaget Astra Zeneca vars rekommendation sänkts till behåll från köp av Kepler Cheuvreux och investmentbolaget Kinnevik 2-3 procent ned.

På Stockholmsbörsen i övrigt noterades en kraftig uppgång för Bonesupport som klättrade nära 40 procent. Medicinteknikbolaget, verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, har fått ett FDA-godkännande för Cerament G vid behandling av beninfektion.

Tradedoubler, som är verksamt inom prestationsbaserad digital marknadsföring, var ett av rapportbolagen och stod ut i toppen med en uppgång på 25 procent. Bolaget ökade sitt ebitda-resultat till 21 miljoner kronor (14) i det första kvartalet 2022.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas låg högt på vinnarlistan, efter att ha presenterat en omsättning på 49,7 miljoner kronor under första kvartalet (0). Marknaden tycktes oberörd av det faktum att rörelseresultatet minskade till -208 miljoner kronor (-151). Aktien steg 8 procent.

På förlorarlistan stod i stället vindkraftsbolaget Eolus vind ut med en nedgång på 14 procent, jämte kundanskaffningsbolaget Catena Media som sjönk 12 procent. Eolus Vinds omsättning ökade till 432 miljoner kronor (242) men samtidigt sjönk resultatet efter skatt till -138 miljoner kronor (-17) i det första kvartalet. Catena Media redovisade i sin tur en negativ organisk tillväxt i kvartalet. Bakgrunden till den negativa organiska tillväxten är fortsatta motvindar på vissa europeiska marknader och ett "exceptionellt" starkt första kvartal i fjol, skriver Catena Media.

Jämte de två rapporterande ovan nämnda sågs också Truecaller, en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, bland kursförlorarna. Storägare i bolaget meddelade under tisdagskvällen om en försäljning av 21 miljoner B-aktier. Försäljningen genomfördes till kursen 61:20 kronor, vilket motsvarar en rabatt om 10 procent jämfört med stängningskursen på tisdagen om 68 kronor. Truecaller föll 11 procent till 60:36 kronor.

På handelsplattformen First North stod gamingbolaget Thunderful för ett av de värre fallen för dagen, efter att ebitda-resultatet sjunkit till 43,7 miljoner kronor i kvartalet (60,1). Resultatet kallades för en besvikelse av vd Brjann Sigurgeirsson i vd-ordet. Aktiekursen var ned med 28 procent.

Både Raysearch, en underleverantör inom strålterapissystemmarknaden, och 3D-bioskrivarbolaget Bico presenterade kvartalssiffror i linje med preliminära besked och utan större kursdramatik.

Från rekommendationsflödet noterades att BNP Paribas Exane gjort en genomgång av banksektorn, vilket renderat i att SEB fått en höjd rekommendation till outperform från neutral medan det för Swedbank medfört sänkt rekommendation till neutral från outperform. SEB handlades upp med 0,1 procent medan Swedbank sjönk 0,7 procent.

Pareto Securities inledde i sin tur bevakning av fastighetsbolaget Oscar Properties med en köprekommendation och en riktkurs på 9 kronor. Aktien klättrade med 9 procent till drygt 7 kronor. Teknikhandelsbolaget Addtechs aktie sjönk 4 procent efter att SEB sänkt rekommendationen till behåll från köp.


Bild: OMXS30 onsdag den 18 maj

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE