BÖRSEN: ORO FÖR LÄGRE VACCINEFFEKTIVITET PRESSAR, OMXS30 -1,0%

2021-11-30 14:50:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen i likhet med omvärlden efter förnyad oro för att befintliga covid-19-vacciner inte ska vara lika effektiva mot den nya omikronvarianten av viruset.

Vid 14.40-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,0 procent till nivån 2.249. Aktier för 16,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Alfa Laval, som höll kapitalmarknadsdag, gick svagast med en nedgång på 2,7 procent. Även verkstadskollegan Sandvik hade det tufft med en nedgång på 2,0 procent. Bara Autoliv, Getinge och Boliden steg mot strömmen.

Börssentimentet fick sig en törn på morgonen efter uttalanden från Modernas vd Stéphane Bancel i en intervju med Financial Times. Moderna-chefen sade bland annat att befintliga vaccin lär vara mindre effektiva mot den nya omikronvarianten av coronaviruset. Han varnade också det kan ta flera månader innan läkemedelsföretagen kan ta fram ett nytt vaccin specifikt för den här varianten i stor skala.

En förnyad oljeprisnedgång pressade oljebolagen. Lundin Energy sjönk med 7 procent.

Volvo Cars handlades svängigt efter att ha rapporterat för det tredje kvartalet. Rörelsevinsten sjönk från 4,6 till 3,3 miljarder kronor och försäljningstillväxten var -7 procent. Det tredje kvartalet präglades av halvledarbrist och problemen väntas kvarstå åtminstone en bit in i nästa år, sade Volvo Cars finanschef Björn Annwall till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan nykomling på börsen som rapporterade under morgonen var optikerkedjan Synsam. Bolaget redovisade en organisk tillväxt om 21 procent samtidigt som bruttomarginalen ökade till 75,8 procent (75,4). Föregående år påverkades negativt av nedstängningar på grund av pandemin samt av en cyberattack hösten 2020. Aktien steg 8 procent.

Forskningsbolaget Diamyd rasade 25 procent efter att bolaget behövt pausa fas 3-studien Diagnode-3 på grund av potentiell kontaminering i tillverkningsprocessen av studieläkemedlet.

Isofol klättrade däremot 18 procent sedan Pareto höjs riktkursen med upprepad köprekommendation. En annan vinnare var forskningsbolaget Allarity Therapeutics som lyfte 17 procent.

SAS backade 6,8 procent efter att flygbolaget redovisat ett rörelseresultat på -474 miljoner kronor. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med -691 miljoner kronor enligt Infront. Flygaktier hade det allmänt tufft i det pandemioroliga läget. HSBC har sänkt sin rekommendation för aktien till minska.

Ett bolag som stod emot det allmänna sentimentet var Boozt, som bjöd på en omvänd vinstvarning. Enligt bolaget har oktober och november månad har överträffat förväntningarna och omsättningstillväxten för 2021 förväntas nu i den övre delen av intervallet 27,5-32,5 procent. Aktien steg 2,5 procent.

Forskningsbolaget Synact Pharma presenterade övergripande resultat från fas 2a-studien för AP1189 vid behandling av ledgångsreumatism (RA) med aktiv ledsjukdom. Studien nådde sitt primära mål, även om statistisk signifikans inte nåddes för alla delar i det primära målet. Aktien sjönk först drygt 7 procent men var senare upp 8 procent.

Dometic bjöd på kapitalmarknadsdag och höll sina finansiella mål är oförändrade, förutom att måttet avseende marginalnivå ändras från ebit till ebita. Aktien sjönk 0,8 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 30 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE