BÖRSEN: OREGELBUNDET SLUT PÅ STARK VECKA, OMXS30 +0,1%

2022-11-11 17:46:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände upp under den sena handeln på fredagen och avslutade oregelbundet på en positiv börsvecka. Boliden stod inför helgen som vinnare medan Astra Zeneca var en förlorare.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent vid nivån 2.109. Det bredare indexet OMXSPI var dock upp nästan 1 procent. Aktier för 25 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland de mest handlade aktierna på OMXS30 låg Boliden i topp med en uppgång på 6 procent. Uppåt gick även SKF och Electrolux med lite drygt 3 procent vardera. I botten placerade sig indextunga Astra Zeneca, ned drygt 6 procent efter torsdagens rapportuppgång om just under 4 procent.

Bland fredagens delårsrapporter rapporterade Truecaller ett justerat ebita-resultat på 182 miljoner kronor (118) för det tredje kvartalet samtidigt som försäljningstillväxten var 44 procent. Bolaget har noterat en något ökad osäkerhet hos annonsörer, vilket sannolikt resulterade i att en del planerade investeringar senarelagts. Aktien sänktes 15 procent.

Kjell & Company klättrade upp över 5 procent med stöd av bolagets delårsrapport som vittnade om stigande försäljning och högre bruttomarginal.

På rekommendationsfronten har Carnegie nedgraderat Camurus till behåll från köp med en höjd riktkurs till 280 kronor från tidigare 270 kronor. Aktien svarade med en nedgång på 10 procent till 236:20 kronor och rekylerade därmed ned efter torsdagens uppställ på cirka 8 procent efter specialistläkemedelsbolagets rapport.

Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisade ett tredubblat rörelseresultat på 451 miljoner kronor i kvartalet. Justerat för ersättning från Volvo CE var dock rörelseresultatet 130 miljoner kronor (147). Nettoomsättningen sjönk 11 procent till 1.479 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång om 18 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly lyckades inte övertyga investerare med sin rapport och aktien föll 12 procent. Bolaget redovisade en nettoomsättning som steg 24 procent med stöd av prishöjningar. Antalet fullt betalande prenumeranter ökade med 2,6 procent till 446.861.

Idun Industrier, som investerar i små och medelstora industri- och tjänsteföretag, lyfte 13 procent efter att ha redovisat en nettoomsättningsökning på 44 procent till 396 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 15 procent.

Botnia Exploration har beslutat om en företrädesemission om cirka 81 miljoner kronor. Teckningskursen uppgår till 6:50 kronor, att jämföra med torsdagens stängningskurs om 12:55 kronor. Aktien handlades ned 20 procent till 10 kronor.

Indexleverantören MSCI har gjort en halvårsvis uppdatering för ett antal aktieindex. För MSCI Global Small Cap tillkommer för svensk del bolagen Engcon, Medicover och Orrön Energy som var upp mellan 4,5 och 10 procent.

Bland övriga rapportvinnare återfanns Image System, vars aktie höjdes 29 procent. Forskningsbolaget Combigene steg 13 procent efter sin rapport medan rederiet Concordia var en förlorare med en nedgång på 13 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 11 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE