BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING I LIKHET MED EUROPA, OMXS30 -0,1%

2021-06-22 09:46:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen oregelbundet i linje med de ledande europeiska börserna. Marknaderna fortsatte att smälta förra veckans penningpolitiska budskap från den amerikanska centralbanken och i kväll vänds blickarna mot Fed-chefen Jerome Powells utfrågning i kongressen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 9.40-tiden ned 0,1 procent till nivån 2.264 efter måndagens indexuppgång på 0,8 procent som kom trots den svenska regeringskrisen.

USA-börserna steg i måndags med banker som återhämtningslok, men större delen av uppgången inträffade redan under den svenska aktiemarknadens öppettid. Bland Asienbörserna noterades på morgonen en återhämtning i Japan efter måndagens svaghet på Tokyobörsen.

Bland de svenska storbolagen stack Getinge ut med en uppgång på 1,2 procent. Konkurrenten Drägerwerk har höjt sin prognos för 2021. Drägerwerk har bland annat sett en bättre trend för efterfrågan än som tidigare hade räknats med då behovet av produkter för att behandla patienter med covid-19 har dröjt sig kvar längre än ursprungligen förväntat.

SSAB var upp 1,0 procent. Stålbolaget har inlett en ny runda prishöjningar, rapporterar Dagens Industri med hänvisning till ett kundbrev.

Industri- och handelskoncernen Duroc lyfte 11 procent efter att ha meddelat att bolaget ser en betydlig resultatförbättring i det innevarande kvartalet.

Högt omsatt på Stockholmsbörsen var fastighetsbolaget SBB som sjönk 4,2 procent.

Industrigruppen Volati har tecknat avtal om förvärv av Scanmast som är en leverantör av infrastruktur i form av master och torn. Köpeskillingen baseras på ett bedömt rörelsevärde på cirka 245 miljoner kronor. Volati avancerade 4,3 procent.

Qlosr Group, som tidigare hette Archelon, klättrade 13 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring om förvärv av Bmore IT.

Lundin Mining återhämtade sig 3,5 procent efter gruvbolagets produktionsprognossänkning i måndags som fick aktien att pressas 14 procent till knappt 69 kronor. Deutsche Bank har visserligen sänkt sin riktkurs från 122 till 103 kronor, men upprepar sin köprekommendation.

Electrolux Professional har fått höjd riktkurs av Carnegie från 54 till 63 kronor med upprepad behåll-rekommendation. Aktien steg 1,6 procent till 61:35 kronor.


Graf: OMXS30 tisdagen den 22 juni

image

Källa: InfrontDirekt-SE