BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING I KORTEN, VÄNTAN PÅ USA-KPI

2023-02-14 08:42:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter måndagens börsuppgångar handlades terminerna för de ledande Europabörserna i en oregelbunden tendens på tisdagsmorgonen, men åt det positiva hållet.

Förutom bokslutsrapporter riktas strålkastarna på tisdagen mot eftermiddagens amerikanska inflationsstatistik.

Vid 8.30-tiden handlades den tyska DAX-terminen vid plus 0,1 procent och i Paris var terminen för CAC40-indexet upp 0,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång omkring 0,1 procent i den svenska öppningshandeln.

Måndagens USA-börser gick starkt efter en lugn inledning. Det breda S&P 500-indexet avslutade på plus 1,2 procent, motsvarande en uppgång på 0,3 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

I Asien var börserna blandade på tisdagen med uppgångar i Sydkorea och Japan samtidigt som Hongkong och Fastlandskina pendlade kring nollan.

Bland morgonens svenska rapporter redovisade gruv- och smältverksbolaget Boliden ett rörelseresultat, exklusive omvärdering av processlager, på 3.190 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022. Analytiker hade räknat med 3.494 miljoner, enligt snittprognosen hos Infront. Boliden föreslår en ordinarie utdelning om 15 kronor per aktie och en extra utdelning på 11:50 kronor, alltså totalt 26:50 kronor per aktie. Analytikerna räknade med en total utdelning om 22:90 kronor per aktie.

Betssons rörelseresultat på 40 miljoner euro i fjärde kvartalet var i linje med analytikerkonsensus. Vd Pontus Lindwall pekar på att speloperatören i fjärde kvartalet slog rekord för bland annat intäkter, rörelseresultat, sportboksomsättning, kasinoomsättning, antal aktiva kunder och kunddeponeringar.

Betssons genomsnittliga dagliga intäkter i inledningen av första kvartalet 2023, till och med 8 februari, var 33,9 procent högre än genomsnittliga dagliga intäkter för hela det första kvartalet 2022.

TV- och streamingbolaget Viaplays rörelseresultat blev -294 miljoner kronor i senaste kvartalet. Det var en större förlust än analytikerna räknat med, konsensus inför rapporten låg på -159 miljoner kronor. Bolaget upprepade sitt mål för antalet Viaplay-abonnenter vid utgången av 2023 som är cirka 9 miljoner.

Vidare bland morgonens rapporter bjöd installationsbolaget Bravida på högre omsättning och resultat än väntat. Bravida bedömer att efterfrågan på service kommer att vara fortsatt god medan efterfrågan på installationer påverkas mer av den makroekonomiska miljön.

Specialistläkemedelsbolaget Camurus nådde ett rörelseresultat på 19 miljoner kronor i fjärde kvartalet (-18) och spår ett resultat före skatt i intervallet 425-525 miljoner kronor för helåret 2023.

Försvarsföretaget Saab höjer sin ribba för den kommande femårsperioden i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag. Målet är nu att intäkterna ska växa organiskt med 10 procent per år, snarare än tidigare mål på cirka 5 procent. Det kan samtidigt ses mot bakgrund av att Saab i förra veckans bokslut guidade om 15 procents tillväxt 2023. Vidare är nu femårsmålet att ha en tillväxt i rörelseresultatet som överstiger den organiska försäljningstillväxten.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets höjt sitt långsiktiga råd för fastighetsbolaget Castellum till outperform från underperform.

På tisdagens statistikagenda finns bland annat BNP- och sysselsättningssiffror för euroområdet klockan 11 och den amerikanska KPI-datan som kommer klockan 14.30.

På svensk front håller riksbankschefen Erik Thedéen tal om det ekonomiska läget, klockan 15.Direkt-SE