BÖRSEN: OREGELBUNDEN INLEDNING LIGGER I KORTEN

2021-05-27 08:42:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagens handel kring oförändrade nivåer efter att ha backat dagen före.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning strax under nollstrecket för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa låg terminen för tyska DAX-index vid samma tid ned 0,1 procent och terminen för Parisbörsens CAC40 var marginellt upp.

På onsdagens USA-börser stängde Dow Jones industriindex oförändrat, S&P 500 på plus 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex adderade 0,6 procent.

I Asien hade marknaderna utvecklats åt olika håll under torsdagsmorgonen men i måttliga rörelser. Tokyobörsens Nikkei 225-indexet halkade ned omkring 0,4 procent medan det bredare Topix-indexet steg 0,3 procent.

Bland morgonens rapporter hamnade flygbolaget SAS resultat före skatt under det brutna räkenskapsårets andra kvartal på -2.361 miljoner kronor (-3.722) i det fortsatt för verksamheten hårt pandemipräglade kvartalet. Antalet passagerare minskade med 2,4 miljoner jämfört med samma kvartal föregående år och var dessutom 140.000 färre än föregående kvartal.

På onsdagseftermiddagen meddelades att den svenska och danska staten, som är huvudägare i SAS, är överens om att flygbolaget ska få tillgång till en kreditram på totalt 3,0 miljarder kronor.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har sålt hela sitt innehav på 9,2 procent i nätbanken Nordnet till svenska och internationella institutionella investerare. Kursen var 146 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om 3,7 procent jämfört med onsdagens stängningskurs på 151:65 kronor, enligt DI som hänvisar till Bloomberg News.

I det danska affiliatebolaget Better Collectives riktade emission, som också aviserades på onsdagskvällen, blev kursen 218 kronor. Aktien stängningskurs var 237:50 i onsdagshandeln. Bolaget tillförs 1,5 miljarder kronor före transaktionskostnader.

Styrelsen i Leo Vegas har beslutat att utnyttja det bemyndigande som lämnades på bolagets årsstämma den 11 maj att återköpa egna aktier. Bolaget avser att återköpa egna aktier för ett belopp upp till 10 miljoner euro fram till årsstämman 2022.

Forskningsbolaget Oasmia redovisar ett rörelseresultat på -40,8 miljoner kronor (129) för det första kvartalet 2021. Skillnaden i rörelseresultat jämfört med motsvarande kvartal i fjol beror till största delen på den licensintäkt som då erhölls från Elevar, som Oasmia ingick ett globalt samarbete med i mars 2020 för kommersialisering av Apealea.

Fastighetsbolaget Klöverns styrelse rekommenderar A- och B-aktieägarna i Klövern att acceptera Corems erbjudande. Preferensaktieägarna i Klövern rekommenderas också att acceptera Corems erbjudande och då välja det alternativ som innebär att preferensaktier i Corem erhålls som vederlag och inte D-aktier.

Kläd- och inredningsbolaget Lexington har beslutat att utvärdera olika strategiska alternativ "inklusive någon typ av strategisk transaktion", enligt ett pressmeddelande.

Atlas Copco och JM har kapitalmarknadsdagar på torsdagen. I Autoliv avskiljs kvartalsutdelning om 0:62 dollar och Björn Borg-aktien handlas exklusive rätt till inlösenaktier i inlösenprogrammet om 1:50 kronor per aktie.


Rekommendationer

* SEB Equities sänker sin rekommendation för Oncopeptides till sälj från köp. Riktkursen dras ned till 85 från 170 kronor.

* RBC Capital Markets höjer riktkursen för Alfa Laval till 360 från 290 kronor. Rekommendationen outperform upprepas, enligt Reuters.


Makroagenda

* KI: konjunkturbarometer maj kl 9.00

* SCB: handelsbalans april kl 9.30

* USA: order varaktiga varor (prel) april kl 14.30

* USA: BNP (prel) 1 kv kl 14.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

* USA: kontrakterade husköp april kl 16.00

* USA: Kansas City Fed-index maj kl 17.00Direkt-SE