BÖRSEN: ÖPPNING UPPÅT VÄNTAS, ASTRA ZENECA MILJARDFÖRVÄRVAR

2023-01-09 08:28:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckan med uppgångar, efter en stark avslutning på veckan i USA och positiv utveckling i Asien under morgonen.

Vid 8.25-tiden hade den tyska DAX-terminen stigit 0,5 procent och i Paris handlades CAC40-termin 0,3 procent upp. IG Markets förhandel indikerade en uppgång kring 0,4 procent i den svenska öppningen.

USA-börserna steg på fredagen efter den amerikanska jobbrapporten. Arbetslösheten sjönk till 3,5 procent, men marknadens fokus hamnade på timlönerna som steg med 0,3 procent mot väntade 0,4 procent.

Nasdaq Composite var största vinnare med en uppgång på 2,6 procent, medan breda S&P 500 handlades upp 2,3 procent och industriindexet Dow Jones steg 2,1 procent.

"Nu inväntar marknaden nervöst främst torsdagens amerikanska KPI-siffra och fredagens smygstart på rapportflödet med bland annat ett par amerikanska storbanker", skrev SEB i ett morgonbrev.

Asienbörserna inledde den nya veckan med uppgångar, där Hongkong var största vinnare sedan stadens gräns mot Fastlandskina öppnats för karantänsfria resor.

Astra Zeneca förvärvar Cincor Pharma, ett USA-baserat bioteknikbolag i klinisk fas som fokuserar på nya behandlingar för högt blodtryck och kroniska njursjukdomar. Köpeskillingen är uppdelad i en direktbetalning om 26 dollar per aktie kontant och milstolpsersättningar på max 10 dollar per aktie.

Direktbetalningen motsvarar ett transaktionsvärde på cirka 1,3 miljarder dollar och en premie om 121 procent jämfört med Cicons stängningskurs den 6 januari. Den potentiella maxköpeskillingen motsvarar ett transaktionsvärde på 1,8 miljarder dollar.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 2 procent under december. Enligt Infronts analytikersammanställning väntades en ökning med 5,9 procent. Onlineförsäljningen minskade med 15 procent, mot en väntad ökning med 13,8 procent.

Nedgången i onlineförsäljningen ska enligt vd Kristofer Tonström ses i ljuset av den starka utvecklingen i november där en effektivare e-handelslogistik möjliggjorde att i princip hela Black Friday-försäljningen levererades till kund, samt redovisades, i november.

Ljudboksföretaget Storytels streamingintäkter för det fjärde kvartalet 2022 uppgick till 742 miljoner kronor. Det var i linje med bolagets egen prognos om 735-745 miljoner kronor.

I fredags meddelades att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt lecanemab-irmb, med varumärket Leqembi i USA, för behandling av Alzheimers sjukdom. Bioarctic har därmed rätt till en milstolpsersättning på 25 miljoner euro från partnern Eisai.

På rekommendationsfronten har Pareto sänkt sin rekommendation för Epiroc till sälj från behåll samtidigt som riktkursen höjs till 190 kronor från 180 kronor.

Credit Suisse har sänkt riktkursen för EQT till 194 kronor från 214 kronor, med upprepad rekommendation underperform.

Handelsbanken har sänkt sin långsiktiga rekommendation för Ratos till market perform från outperform med riktkursen 57 kronor.

BNP Paribas Exane inleder bevakning av Securitas med rekommendationen outperform.Direkt-SE