BÖRSEN: ÖPPNING SVAGT NEDÅT ATT VÄNTA EFTER FLERA RAPPORTER

2021-07-14 08:37:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en svagt negativ inledning på onsdagens handel efter att ha stängt på en ny rekordnivå under förgående dag. Under morgonen har marknadsaktörer tagit del av kvartalsredogörelser från bland annat Tele2 och Avanza.

Vid klockan 08.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning nedåt på 0,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30. Ute i Europa väntas tyska DAX-index öppna ned 0,2 procent samtidigt som Parisbörsens CAC40 väntas öppna ned 0,3 procent.

På den svenska rapportfronten uppvisade telekombolaget Tele2 ett underliggande resultat för det andra kvartalet som var något bättre än väntat, medan omsättningen kom in i linje med förhandstipsen. Vidare höjdes prognoserna för tjänsteintäkter och det underliggande ebitda-al-resultatet för helåret 2021.

Bolagets vd Kjell Johnsen skrev i rapporten att Tele2 har haft en stark tillväxt i det underliggande ebitda-al-resultatet under första halvan av året, men bolaget förväntar sig inte att hålla samma nivå under andra halvan.

Nätbanken Avanzas rörelseresultat och omsättning prickade i princip förväntningarna i det gångna kvartalet.

"Under andra kvartalet nådde vi över 1,5 miljoner kunder och passerade 700 miljarder i sparkapital. Även om aktiviteten var lägre än under första kvartalet ligger den fortfarande på en betydligt högre nivå än under 2020", skrev vd Rikard Josefson i rapporten.

Teknikkonsulten Afry presterade en rapport som i princip var i linje med förväntningarna över hela linjen. Omsättningen kom in 2 procent bättre än väntat medan det justerade ebita-resultatet understeg förhandstipsen med 1 procent. Den organiska tillväxt om 7,0 procent förklaras främst av ökningen i divisionerna Industrial & Digital Solutions, Process Industries och Management Consulting, enligt vd Jonas Gustavsson.

HMS Networks, som levererar kommunikationssystem, redovisade ett resultat efter skatt på 98 miljoner kronor. Det var så gott som i linje med vad analytikerna hade räknat med. Omsättningen understeg dock snittestimaten med cirka 4 procent.

Vd:n Staffan Dahlström påpekade att utmaningarna med komponentförsörjning gör att bolaget ser längre leveranstider till kunder, vilket kommer påverka bolagets omsättning under det tredje kvartalet då leveranser kan komma att skjutas fram till efterföljande kvartal.

Metallgrossisten BE Group uppvisade ett underliggande rörelseresultatet på 133 miljoner kronor. Det var en klar förbättring från 28 miljoner kronor under motsvarande period föregående år. Bolaget spår att stålpriserna kommer att fortsätta stiga under tredje kvartalet och möjligen även i fjärde kvartalet.

Verkstadsföretaget Bergman & Beving redovisade ett resultat efter skatt på 48 miljoner kronor. Organiskt ökade omsättningen i lokal valuta med 4 procent.

Fingerprint Cards har fått en order på omkring 250.000 T-Shape-sensormoduler från en av världens "topp tre" korttillverkare.

Lucara Diamond har utvunnit en rosa diamant på 62,7 carat från helägda Karowe-gruvan i Botswana. Diamanten uppges vara den största så kallade Fancy pink-diamant som påträffats i Botswana och en av världens största rosa rådiamanter i världen.

First North-listade Nilsson Special Vehicles, som säljer specialanpassade fordon som ambulanser och begravningsbilar, har tilldelats ramavtal som leverantör för ambulanser till Region Jönköpings län. Upphandlingskontraktet kommer att tecknas på två år med option till förlängning och bolaget uppskattar volymen till 4-6 bilar per år.

Elfordonsbolaget Clean Motion ska genomföra en fullt garanterad nyemission av aktier och teckningsoptioner i form av units. Totalt tillförs bolaget cirka 25,7 miljoner före emissionskostnader.

Bland rekommendationer:

*JP Morgan höjer sin rekommendation för Nokia till övervikt från neutral. Riktkursen är 7:80 dollar.

*SEB återupptar bevakning av Kinnevik med rekommendationen behåll och riktkursen 313 kronor.

*Pareto Securities återupptar bevakning av Isofol Medical med rekommendationen köp och riktkursen 28 kronor.

*Pareto Securities sänker TF Bank från köp till behåll, och höjer Kinnevik från sälj till behåll.Direkt-SE