BÖRSEN: ÖPPNING SVAGT NED VÄNTAS, HSBC KÖPSTÄMPLAR EMBRACER

2021-03-02 08:50:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna strax under nollan på tisdagen i en mindre rekyl efter den starka starten på mars månad med ett OMXS30-index som steg 2,2 procent på måndagen.

Terminerna för de ledande indexen i Europa pekade också mot en negativ handelsstart på tisdagen och i den tidiga terminshandeln i USA noterades nedgångar, efter måndagens uppgångar på 2-3 procent för de amerikanska indexen.

Tokyobörsen backade 0,9 procent på tisdagen och i Hongkong gick Hang Seng indexet ned 1,5 procent.

Vid 8.40-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång på 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna, i Frankfurt och Paris, var vid samma tid ned med ungefär 0,2 procent vardera.

Amerikanska statspappersräntor har legat relativt stilla sedan måndagseftermiddagen och på valutamarknaden är dollarn ytterligare något stärkt emot yen och euro hjälpt av tro om att Fed tolererar högre obligationsräntor än andra centralbanker.

På svensk mark var nyhetsflödet relativt tunt inför tisdagens handelsstart. HSBC har inlett bevakning av gamingbolagen Embracer och Stillfront. För Embracer blir rådet köp med en riktkurs på 290 kronor och för Stillfront är rekommendationen minska med riktkursen 80 kronor.

Det kan ställas mot att Embracer stängde på 232:50 kronor på måndagen och Stillfront slutade på 96:05 kronor.

Samhällsfastighetsbolaget SBB har fått höjda utsikter för sitt betyg hos kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings, till positiva från tidigare stabila.

Aktierna i Avanza och Kindred adderas till indexet Stoxx Europe 600 medan Axfood och Saab försvinner ur indexet. Förändringarna träder i kraft från och med den 22 mars.

First North-listade medicinteknikbolaget Ossdsign siktar med sina nya finansiella ambitioner på en nettoomsättning på 300-400 miljoner kronor vid 2025 och ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten år 2024. Bolaget meddelar samtidigt en företrädesemission på 240 miljoner kronor med en övertilldelningsoption om upp till cirka 30 miljoner kronor.

Energiteknikföretaget Climeon har utsett Lena Sundquist till ny vd från den 1 augusti. Hon har tidigare varit verksam vid industriföretaget Alfa Laval och kommer närmast från rollen som vd för det digitala brevlådeföretaget Kivra Sverige.

Vidare kan noteras att Lundin Golds storägare Orion Mine Finance har sålt omkring 800.000 aktier i bolaget, för sammanlagt drygt 50 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten är trädgårdsbolaget Husqvarna en ny favorit inom konsumentsektorn hos Swedbank som samtidigt petar H&M från listan över sektorfavoriter.

Analysfirman Redeye har höjt det motiverade värdet för Catella till 37 kronor per aktie, från tidigare 32 kronor, i ett basscenario.

På makroagendan är det ganska tomt på svensk front men tysk arbetslöshet i februari väntas klockan 9.55 och EMU:s preliminära KPI kommer klockan 11.00.Direkt-SE