BÖRSEN: ÖPPNING NEDÅT VÄNTAS, HÖGRE SVENSK KPI ÄN VÄNTAT

2022-10-13 08:39:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att sjunka i torsdagens öppningshandel och liknande indikationer noterades för de ledande Europabörserna.

Morgonens KPI-statistik visade en högre inflationstakt i Sverige än väntat i september. På bolagsfronten var det emellertid relativt tunt på nyheter.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,4 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,3 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång om 0,5 procent i den svenska öppningshandeln.

Börserna i USA avslutade onsdagen något ned efter tidigare volatil handel då protokollet från den amerikanska centralbankens räntemöte i september presenterats. S&P 500 sjönk 0,3 procent till 3.577, motsvarande en nedgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Nedgångar noterades även på Asienbörserna under torsdagen. Tokyos Nikkei 225-indexet var ned en halv procent och Hongkongbörsen backade 1,2 procent.

KPIF-inflationen i Sverige steg till 9,7 procent i september jämfört med 9,0 procent i augusti. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 9,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

Investerare avvaktar nu eftermiddagens amerikanska KPI-statistik, som väntas styra sentimentet framöver.

På bolagsfronten kan noteras att Atlas Copcos schweiziska sektorkollega VAT Group ökade sin försäljning med 33 procent under det tredje kvartalet och VAT flaggade för en fortsatt robust orderaktivitet under fjärde kvartalet.

Readly har ingått ett samarbete med Svenska Dagbladet, vilket ger Readlys prenumeranter digital tillgång till tidningen från och med 13 oktober.

Viaplay och Telenor har kommit överens om ett nytt långsiktigt distributionspartnerskap i både Sverige och Norge som erbjuder Telenors 1 miljon tv-kunder tillgång till Viaplays sport-, serie- och filminnehåll.

Vitvarubolaget Electrolux meddelade på onsdagskvällen att ett avtal har tecknats om en försäljning av tillverkningsenheten i Memphis, USA, med en reavinst på motsvarande 740 miljoner kronor.

På onsdagskvällen bekräftade också klädbolaget H&M för Ekot att ett varsel om uppsägning har lagts. Enligt Handelsanställdas förbund handlar det om 69 butiker med drygt 400 anställda.

Förvärvsbolaget Aligro, som är ett så kallat SPAC-bolag, och fastighetsbolaget Fortinova har släppt kvartalsrapporter.

På rekommendationsfronten har Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Stora Enso till jämvikt från undervikt. Riktkursen sänks till 14:70 från 17:00 euro. Aktien stängde på 13:50 euro i Helsingfors och på 148:50 kronor i Stockholm föregående handelsdag.

Handelsbanken Capital Markets har dragit upp sin kortsiktiga rekommendation för Afry till köp från behåll. Sweco nedgraderas samtidigt till sälj (behåll) och Millicom dras ned till behåll (köp) på kort sikt.Direkt-SE