BÖRSEN: ÖPPNING NEDÅT VÄNTAS EFTER LUGN MORGON

2022-09-16 08:31:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att öppna nedåt på fredagen efter en nyhetsfattig morgon.

Med drygt en halvtimme kvar till börsöppning indikerades en öppning nedåt för tyska DAX- och franska CAC40-index. Terminsnedgångarna låg kring 0,9 respektive 0,7 procent. IG Markets förhandel pekade mot en öppning cirka 0,5 procent ned även i Stockholm.

I USA stängde börserna nedåt under torsdagen. S&P 500 backade 1,1 procent, varav 0,5 procent kom efter Stockholmsbörsens stängning. Nasdaq backade 1,4 procent.

Nedgångarna har fortsatt i Asien där japanska Nikkei 225 är ned drygt 1 procent och Hang Seng i Hongkong backar 0,6 procent.

Fredagens agenda är förhållandevis tunn.

"Kanske inte helt fel med tanke på att veckan varit rätt stökig och alla nog behöver lite lugn inför en tung centralbanksagenda nästa vecka med stora räntehöjningar från både Riksbanken, Fed och Bank of England i korten", skrev SEB i ett morgonbrev.

Efter stängning på torsdagen meddelade industri- och handelskoncernen Duroc att det konsoliderade rörelseresultatet för juli-augusti är tydligt negativt med en omsättning som är närmare 20 procent lägre än den budgeterade.

"Det första kvartalets inledande månader har präglats av extraordinära händelser som närmast kan beskrivas som en 'perfekt storm'. Det är framför allt enheterna med tung tillverkning såsom IFG, Cotting och Cresco som drabbats av ett väsentligt sämre resultat än förväntat och det är högst osannolikt att koncernen når samma resultatnivå som det starka jämförelsekvartalet 21/22", skrev bolaget.

Azelios meddelade efter stängning att styrelsen avser besluta om en fullt garanterad företrädesemission av units, bestående av nya aktier och teckningsoptioner, om cirka 300 miljoner kronor.

Investmentbolaget Svolder redovisar ett resultat om –242 miljoner kronor (1.304) för det fjärde kvartalet, juni-augusti, i det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Resultatet motsvarar –2:40 kronor per aktie (12:70). Styrelsen föreslår en utdelning på 0:90 kronor per aktie (0:63) för räkenskapsåret.

På rekommendationsfronten har HSBC sänkt riktkursen för Embracer till 108 kronor från 139 kronor, rekommendationen köp upprepas.

Nordea Markets har sänkt riktkursen för H&M till 150 kronor från 170 kronor, även där upprepas rekommendationen köp.Direkt-SE