BÖRSEN: ÖPPNING NED VÄNTAS, STARKT RESULTAT FRÅN CLAS OHLSON

2023-03-08 08:37:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna försiktigt nedåt på onsdagen och en liknande indikation noterades för de ledande Europabörserna. Sentimentet fortsatte att präglas av att Fed-chefen Jerome Powell på tisdagen flaggat för fler räntehöjningar.

På morgonen har Clas Ohlsons bjudit på en rapport med ett starkt kvartalsresultat, men februariförsäljningen var däremot snäppet svagare än väntat.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen 0,2 procent ned och Paris CAC40-terminen var på minus 0,3 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång om 0,3 procent i den svenska öppningshandeln.

På tisdagen visade de amerikanska börserna en dyster utveckling på tisdagen, efter att Fed-chefens anförande gjort ränteoron alltmer påtaglig bland investerarna. S&P 500 sjönk 1,5 procent till 3.986, vilket motsvarar en nedgång om 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

USA-räntorna handlades på onsdagsmorgonen fortsatt på högre nivåer och dollarn var starkare.

Asienbörserna har följt med i nedgången, med undantag för Tokyobörsen som var upp 0,5 procent.

Detaljhandelsföretaget Clas Ohlsons rörelseresultat under det tredje kvartalet (november-januari) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023 uppgick till 215 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 186 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fem estimat. Bruttomarginalen blev 38,2 procent, mot väntade 37,9 procent.

Februariförsäljningen, som steg med 1 procent, nådde däremot inte riktigt upp till analytikernas snittförväntningar som låg på +2 procent, enligt Infronts sammanställning av fyra estimat. Den organiska försäljningen steg med 2 procent. Här låg konsensus på +2,8 procent.

Djurhälsobolaget Vimians justerade ebita-resultat steg till 18,0 miljoner euro det fjärde kvartalet 2022 (12,0). Vd Fredrik Ullman uppger att starten på 2023 varit positiv, med en "hög ensiffrig" organisk tillväxt.

Kvartalssiffror har även kommit från medicinteknikbolaget Scandidos och gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources.

Copperstone Resources har också meddelat att det mottagit ett kompletteringsförelägganden från Mark- och miljödomstolen, MMD, avseende bolagets ansökan om miljötillstånd för återöppnandet av Viscariagruvan i Kiruna. Copperstone avser att skicka in dessa kompletteringar den 17 mars i år.

På rekommendationsfronten kan noteras att RBC Capital Markets höjt riktkursen för H&M till 130 kronor från 125 kronor. Aktien stängde på 133:64 kronor föregående handelsdag.

Onsdagens makroagenda bjuder på USA-statistik i form av ADP:s privata sysselsättning (kl 14.15), som är en viktig indikator inför fredagens jobbrapport.Direkt-SE