BÖRSEN: ÖPPNING LÄTT UPPÅT VÄNTAS EFTER POSITIV USA-AVSLUTNING

2023-01-11 08:39:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att starta onsdagshandeln på lätt plus efter en positiv avslutning på USA-börserna på tisdagskvällen.

Vid 8.30-tiden hade den tyska DAX-terminen gått upp 0,3 procent och Parisbörsens CAC40-termin låg på plus 0,1 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång på 0,2 procent i den svenska öppningshandeln.

Tisdagens USA-börser avslutade på uppsidan efter att ha pendlat mellan grönt och rött under första halvan av handelsdagen. S&P 500 steg 0,7 procent, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning var en uppgång med 0,6 procent.

Asienbörserna var mestadels högre på onsdagsmorgonen med stöd av de stigande USA-börserna. Tokyobörsens Nikkei 225 hade stärkts 1 procent på onsdagsmorgonen och Hongkongbörsen med dryga procenten.

It-återförsäljaren Dustin visade en bättre organisk tillväxt än väntat under sitt första kvartal (september-november) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023, men resultatet hamnade under analytikerförväntningarna enligt Infront. Dustin har märkt av tydligt avvaktande utveckling i vissa av sina kundsegment under kvartalet. Bruttomarginalen uppgick till 13,5 procent (15,4). Bolaget hänvisar marginalförsämringen främst till en betydande utbudsdriven prispress.

Forskningsbolaget Bioarctics partner Eisai har lämnat in ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten om marknadsgodkännande av lecanemab för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. I samband med inlämnandet av ansökan och då EMA formellt accepterat den har Bioarctic rätt till en milstolpsersättning om 5 miljoner euro.

I USA godkändes lecanemab som behandling för Alzheimers sjukdom den 6 januari av den amerikanska läkemedelsmyndigheten under det accelererade förfarandet.

Bland morgonens rekommendationer har Goldman Sachs sänkt spelutvecklaren Stillfront till neutral från köp.

Danske Bank Markets har dragit ned rekommendationen för e-handelsbolaget Boozt till sälj från behåll med höjd riktkurs till 115 kronor (100).

Vidare har Nordea Markets dragit upp sin rekommendation för Investor till köp från behåll.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation för verkstadsbolaget Atlas Copco till behåll från köp. Banken har också dragit ned den långsiktiga rekommendationen för it-företaget Addnode till market perform från outperform.

Fastighetsbolaget Genova Property har genomfört en riktad nyemission som tillför cirka 200 miljoner kronor före transaktionskostnader. Teckningskursen har fastställts till 55 kronor per stamaktie, en rabatt om 3,5 procent i förhållande till stängningskursen på tisdagen.

Marknadsundersökningsföretaget Cints vd Tom Buehlmann har beslutat att lämna sin roll under våren 2023 efter fem år på posten. Styrelsen har utsett Giles Palmer till ny vd med tillträde den 1 april.

Ingen USA-statistik väntas på onsdagen utan investerarna inväntar torsdagens KIP-utfall för december. Även den europeiska makroagendan är tunn på onsdagen.Direkt-SE