BÖRSEN: ÖPPNING LÄTT NEDÅT VÄNTAS, BALDER I FOKUS

2023-03-01 08:35:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en mindre nedgång i onsdagens öppningshandel, efter att Asiens börser handlats uppåt under onsdagsmorgonen, med stöd av statistik från Kina. Affärsaktiviteten i Kina har stigit till nivåer före covid-19 pandemin.

Med omkring en halvtimme kvar till börsöppning i Stockholm indikerades en öppning 0,1 procent ned för svensk börs, att döma av förhandel hos IG. Terminerna för de europeiska börserna visade samtidigt på en öppning lätt uppåt.

På USA-börserna backade breda S&P 500 0,3 procent på tisdagen. Indexet var ned 0,4 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Teknik- och tillväxttunga Nasdaq Composite var ned 0,1 procent under dagen.

Det svenska fastighetsbolaget Balder har fått ett sänkt kreditbetyg från Moody's, där nivån nu läggs på Ba1, ett steg under den tidigare nivån Baa3. Sänkningen kommer efter att Moody's i oktober i fjol inlett en utredning kring fastighetsbolagets kreditbetyg.

Moody's beslut kan komma att ge ringar på vattnet för övriga fastighetssektorn.

Storskogens vd Daniel Kaplan har sålt aktier för 15,5 miljoner kronor. I en kommentar till Dagens industri uppger Daniel Kaplan att han sålt aktierna för att betala skatt.

Oljebolaget Maha Energy kom med rapport sent under tisdagen, en rapport som visade på ett ebitda-resultat som uppgick till 8,8 miljoner dollar i det fjärde kvartalet 2022 (15,6). Nettoresultatet blev 0,1 miljoner dollar (7,4). Nettoomsättningen uppgick till 17,3 miljoner dollar (17,8).

De ovan nämnda siffrorna avser kvarvarande och avvecklad verksamhet. Tidigare under tisdagskvällen meddelade Maha Energy att försäljningen av dess brasilianska dotterbolag har genomförts. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till nästan 187 miljoner dollar.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisade under tisdagen ett rörelseresultat på -11 miljoner kronor (-20) för det fjärde kvartalet 2022. Resultatet för fjärde kvartalet beskrevs som "dystert" av bolaget.

Inission, som erbjuder produktions- och logistiktjänster till industrikunder, har under morgonen redovisat ett ebita-resultat för det fjärde kvartalet 2022 på 27,5 miljoner kronor (-18,5). Nettoomsättningen uppgick till 589 miljoner kronor (389).Direkt-SE