BÖRSEN: ÖPPNING KRING NOLLAN VÄNTAS EFTER NEW YORK-RAS

2022-05-06 08:26:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagshandeln kring nollstrecket. På torsdagen tog pessimisterna tydligt överhand i USA då börserna, hittills i år, haft sin sämsta handelsdag.

Kvartalsrapporter fortsatte under morgonkvisten att trilla in på hemmaplan, varav bland andra Truecaller och Balco sågs bekänna färg. Clas Ohlson har kommit med försäljningssiffror för april månad.

Vid 8.20-tiden noterades den tyska DAX-terminen och Paris CAC40-terminen kring oförändrade nivåer. Enligt IG Markets förhandel indikerades också en i stort sett oförändrad nivå i den svenska öppningshandeln.

I New York dök de ledande indexen på torsdagen. Vid stängning hade det breda S&P 500-indexet fallit 3,6 procent, motsvarande en nedgång på 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Tekniktunga Nasdaq backade 5,0 procent – tyngt av bjässar som Amazon, Tesla och Apple.

"/…/ För Fed blir läget ännu mer problematiskt. Man har först haft en stor del i att skapa problemen med alldeles för generös och lätt penningpolitik under pandemin långt efter att den riktiga krisen var över. Det har starkt bidragit till dagens inflationsproblem som gör att man nu måste man strama åt så snabbt att marknaderna kraschar", skriver SEB i ett morgonbrev.

Rött var det även på Asienbörserna under fredagsmorgonen där de ledande börserna tappade mellan 2,2-3,6 procent. Japanska Nikkei 225 sågs dock mot strömmen med en uppgång på 0,7 procent.

Försäljningssiffror från detaljhandelsbolaget Clas Ohlson har skeppats ut. Bolagets totala försäljning steg med 17 procent under april, ett utfall att jämföra med analytikers förväntningar om en ökning på 12,6 procent enligt Infronts sammanställning. Den organiska försäljningen steg med 14 procent. Här låg konsensus på +10,0 procent. Onlineförsäljning minskade med 29 procent under månaden, mot väntade -12,2 procent.

Truecaller, en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, redovisade inför den svenska börsöppningen ett justerat ebitda-resultat på 181 miljoner kronor för det första kvartalet (54,2). Den justerade ebitda-marginalen stärktes till 45,5 procent (29,5). Försäljningstillväxten under kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, mer än fördubblades.

Balkongbolaget Balcos rörelseresultat, marginal och nettoomsättning för det första kvartalet ökade något jämfört med motsvarande period i fjol.

Vidare på rapportfronten sågs Lucara Diamonds intäkter öka med 28 procent till 68,2 miljoner dollar under det första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Kombinationen av en stark diamantmarknad och försäljning av flera högvärderade rådiamanter gav ett snittpris per carat om 690 dollar för Karow-diamanter som såldes under kvartalet (480), skrev bolaget i rapporten.

På fredagen är det handelspremiär för Västra Hamnen Corporate Finance på First North. Inför noteringen sålde befintliga ägare aktier till ett värde av 21 miljoner kronor för 100 kronor styck. Det motsvarar en värdering av bolaget om 100 miljoner kronor.


Rekommendationer:

*Handelsbanken Capital Markets sänker sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Peab till behåll från köp.

* Nordea Markets sänker sin rekommendation för Nobia till behåll från köp.Direkt-SE