BÖRSEN: NY UPPGÅNG I KORTEN, TRUECALLER KOMMIT MED RAPPORT

2022-11-11 08:35:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en ny uppgång efter torsdagens börsfest som kulminerade i den näst bästa börsdagen i år.

Bakom uppgångarna låg siffror som visade att USA:s konsumentpriser, mätt som KPI, var lägre än väntat i oktober, vilket skulle kunna bädda för en minskad höjningstakt av styrräntorna, som centralbankerna höjt kraftigt under året.

Truecaller, vars rapport kom in under morgonen, visade på en försäljningstillväxt om 44 procent.

Med omkring en halvtimme kvar till öppning indikerade IG:s förhandel en öppning för Stockholmsbörsen omkring 0,7 procent högre. Terminshandeln för de europeiska börserna var även de positiva, med tyska DAX 0,7 procent högre och franska CAC40 upp över 1 procent.

De amerikanska börserna stängde kraftigt uppåt på torsdagen. S&P 500 ökade 5,5 procent, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning var en uppgång med 1,0 procent. Nasdaqs kompositindex rusade samtidigt 7,4 procent.

Även i Asien var det muntra miner. Lättnad av karantänskrav från kinesiska staten, vars nolltolerans mot covid-spridning blivit ett ok för ekonomin, bidrog vid sidan av lägre amerikansk inflation än väntat till att lyfta Asiens börser på fredagen.

Hongkongs Hang Seng handlades upp nära 8 procent under fredagsmorgonen. I Japan och Australien steg börserna runt 3 procent.

Bland morgonens delårsrapporter på svensk front rapporterade Truecaller ett justerat ebita-resultat på 182 miljoner kronor (118) för det tredje kvartalet 2022 samtidigt som försäljningstillväxten var 44 procent.

Truecaller kunde under det tredje kvartalet notera en något ökad osäkerhet hos annonsörer vilket sannolikt resulterade i att en del planerade investeringar senarelagts. Bolaget har dock ännu inte sett någon väsentlig påverkan på efterfrågan på sina tjänster.

Det digitala magasinbolaget Readlys nettoomsättning steg till 147 miljoner kronor (119). Försäljningstillväxten var 23,8 procent.

Antalet fullt betalande prenumeranter ökade med 2,6 procent till 446.861 (435.372) och den genomsnittliga intäkten per prenumerant var 103 kronor mot 97 kronor kvartalet före och 93 kronor motsvarande kvartal i fjol.

Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisade ett rörelseresultat på 451 miljoner kronor (147) för det tredje kvartalet 2022. Justerat för ersättning från Volvo CE var rörelseresultatet 130 miljoner kronor (147). Nettoomsättningen uppgick till 1.479 miljoner kronor (1.661), motsvarande en negativ tillväxt om 11 procent.

Vd Lars Corneliusson konstaterar att förutsättningarna för bolagets verksamhet i Ryssland fortsätter att försämras, och att fokus ligger på utveckling av verksamheterna i Tyskland och Kazakstan. Vd:n tror att Ferronordic kommer att nå en takt för ett neutralt rörelseresultat i Tyskland före årsskiftet.

Idun Industrier, som investerar i små och medelstora industri- och tjänsteföretag, redovisade en nettoomsättningsökning på 44,4 procent till 396 miljoner kronor (274). Den organiska tillväxten var 15 procent.

Pierce, e-handelsbolag inom utrustning, delar, tillbehör och streetwear till motorcyklar och snöskotrar, redovisade ett rörelseresultat på -15 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (2). Vd Henrik Zadig konstaterar i rapporten att "marknaden var fortsatt svag under kvartalet".

Botnia Exploration, vars rapport väntas under fredagen, har beslutat om en företrädesemission om cirka 81 miljoner kronor. Teckningskursen uppgår till 6:50 kronor, att jämföra med torsdagens stängningskurs om 12:55 kronor.

På rekommendationsfronten har Nordea Markets höjt riktkursen för Camurus till 305 kronor från 270 kronor efter dennes rapport. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 263:40 kronor föregående handelsdag.Direkt-SE