BÖRSEN: NIBE STIGER PÅ RAPPORT, SYNSAM BACKAR, OMXS30 +0,2%

2022-11-16 09:22:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde något uppåt på onsdagen, med en rapportdriven kursuppgång för Nibe och en rejäl nedgång för Synsam.

Vid 9.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30 index upp 0,2 procent till 2.102. Aktier för omkring 1,1 miljarder kronor hade då omsatts på börsen i sin helhet. På kontinenten sågs franska CAC 40 handlas kring nollan medan tyska DAX var ned 0,2 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe handlades upp 4,5 procent efter att ha redovisat siffror för det tredje kvartalet som var högre än analytikerestimaten. Nibe har upplevt synnerligen god efterfrågan och försörjningssituationen är på väg mot en förbättring, uppgav vd Gerteric Lindquist i rapporten.

Nibes rörelseresultat skrevs till 1.465 miljoner kronor jämfört med analytikerestimatet som låg på 1.428 miljoner kronor enligt ett genomsnitt av 11 prognoser som Infront sammanställt inför rapporten. Omsättningen på 9.999 miljoner kronor var 2 procent över förväntan.

Vidare bland rapporterna tappade Synsam 12 procent sedan kvartalssiffrorna visat på en nettoomsättning som stigit i kvartalet men ett ebitda-resultat som var lägre. Optikerkedjan har bland annat belastats av högre operativa kostnader, primärt avseende kostnader för optiker samt ökade kostnader som en effekt av ökad inflation.

Djurhälsobolaget Vimian var ned 1,7 procent efter att ha redovisat ett justerat ebita-resultat på 17,2 miljoner euro för det tredje kvartalet, upp från 11,6 miljoner kronor för ett år sedan. Den justerade ebita-marginalen uppgick till 24,3 procent jämfört med 27,9 procent i fjol. I vd-ordet skriver doktor Fredrik Ullman om hur bolaget framgångsrikt genomfört den riktade emissionen, som meddelades i mitten av september 2022, på 1,5 miljarder kronor. Kapitalet ska användas för att finansiera strategiska förvärv samt minska skulderna i bolaget.

Techbolaget Checkin.com var upp 8,1 procent efter att ha redovisat en förbättrad ebitda-marginal i kvartalet. Den förbättrade marginalen var till stor del driven av realiserade synergier från förvärven av GetID och Datacorp.

Utanför rapportfloden har kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings bekräftat fastighetsbolaget Balders kreditbetyg BBB men samtidigt justerat ned utsikterna till negativa. Förändringen avser belysa förhöjd risk och viss osäkerhet kring refinansiering av kommande kreditförfall. Aktien var ned 2,2 procent.

Under tisdagskvällen meddelade byggbolaget JM att ekonomi- och finansdirektör Carl Bandhold har sagt upp sig på egen begäran. Byggbolaget uppgav att rekryteringsprocessen startas omgående och att Carl Bandhold kvarstår i sin befattning under uppsägningstiden, till och med senast maj 2023. JM-aktien tappade 1,2 procent.

Billerud var ned 6,9 procent till 140:10 kronor sedan Jefferies International sänkt sin rekommendation för Billerud till underperform från behåll. Riktkursen sänktes samtidigt från 150 till 130 kronor.


Graf: OMXS30 onsdagen den 16 november


image

Källa: Infront.Direkt-SE