BÖRSEN: NEDGÅNGAR VÄNTAS NÄR OMIKRON TYNGER SENTIMENTET PÅ NYTT

2021-11-30 08:39:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda dagen nedåt när nya negativa rubriker kring den nya virusmutationen omikron dämpade sentimentet. Samtidigt levererade två av börsens nykomlingar, Volvo Cars och Synsam, rapporter för det tredje kvartalet.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en öppning nedåt med drygt 1 procent i Stockholm. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 tappade 1,0 procent respektive 1,3 procent.

I Asien försvagades börserna tydligt under tisdagen och MSCI:s bredaste index över aktier i Asien och Stillahavsområdet exklusive Japan var ned 1 procent.

Måndagens utveckling i USA var positiv, med uppgångar för huvudindexen på 0,7-1,9 procent. S&P 500 steg 1,3 procent, varav 0,2 procent kom efter Stockholmsbörsens stängning.

Sentimentet fick sig en törn på tisdagsmorgonen efter en uttalanden från Modernas vd Stéphane Bancel i en intervju med Financial Times.

Moderna-chefen sade bland annat att befintliga vaccin lär vara mindre effektiva mot den nya omikronvarianten av coronaviruset.

"Jag tror det kommer bli ett betydande tapp. Jag vet bara inte hur mycket eftersom vi måste vänta på data. Men alla forskare jag talat med säger att det här inte kommer bli bra", säger han.

Han varnade också det kan ta flera månader innan läkemedelsföretagen kan ta fram ett nytt vaccin specifikt för den här varianten i den skala som behövs.

Bilföretaget Volvo Cars kom under morgonen med sin första kvartalsrapport efter noteringen. Rörelseresultatet blev 3,3 miljarder kronor (4,6) och rörelsemarginalen var 5,5 procent (6,9). Försäljningstillväxten var samtidigt -7 procent.

Bolaget bekräftade samtidigt sin prognos för 2021, som är en förväntan om fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt.

"Under förutsättning att marknadsförhållandena fortsätter att normaliseras förväntas denna tillväxt tillsammans med fortsatt kostnadsfokus förbättra lönsamheten till de nivåer som rådde före pandemin", skrev bolaget i rapporten.

En annan nykomling på börsen som rapporterade under morgonen var optikerkedjan Synsam. Bolaget redovisade en organisk tillväxt om 21,0 procent samtidigt som bruttomarginalen ökade till 75,8 procent (75,4). Föregående år påverkades negativt av nedstängningar på grund av pandemin samt av en cyberattack under hösten 2020.

Flygbolaget SAS redovisade ett rörelseresultat på -474 miljoner kronor. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med -691 miljoner kronor. Omsättning uppgick till 5.762 miljoner kronor. Här låg Infronts konsensusprognos på 5.854 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Synact Pharma presenterade övergripande resultat från fas 2a-studien för AP1189 vid behandling av ledgångsreumatism (RA) med aktiv ledsjukdom. Studien nådde sitt primära mål vad avser den faktiska minskningen i mätt med CDAI-skalan (Clinical Disease Activity Index). Däremot var inte minskningen som andel patienter från hög till måttlig/låg sjukdomsaktivitet signifikant lägre, bolaget har därmed inte visat signifikans på samtliga delar i det primära målet.

Inför kapitalmarknadsdagen på tisdagen meddelade ögonsensorbolaget Tobii att den kvarvarande delen har som mål att nå intäkter på 1,5 miljarder kronor 2025 och break-even på ebit-nivå under 2023. Från och med den 9 december 2021 kommer Tobii och affärsområdet Tobii Dynavox att handlas som separata bolag på Nasdaq Stockholm.Direkt-SE