BÖRSEN: NEDGÅNGAR VÄNTAS EFTER TVÅ DAGARS UPPGÅNGSSVIT

2021-07-30 08:37:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda fredagens handel på rött efter att ha stängt på plus föregående två dagar. På rapportfronten ses en andhämtningspaus efter en vecka som bjudit på en mängd delårsrapporter, där bland andra Astra Zeneca och Securitas varit sist ut bland OMXS30-bolagen att bekänna färg.

Rapportsäsongen är dock långt ifrån slut och nästa vecka väntas siffror från bland andra Storytel.

På fredagsmorgonen har Cavotec, som säljer utrustning till hamnar och industri, bjudit på kvartalssiffror. Det kan även noteras att gårdagens rapportaktuella Securitas och Nokia har fått uppskruvade riktkurser från Nordea.

Med en halvtimme kvar till börsöppning indikerade handeln hos IG Markets en öppning ned med 0,4 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även de ledande Europabörserna indikerades öppna nedåt, med DAX30-terminen 0,7 procent lägre och franska CAC40-terminen var ned 0,4 procent.

I USA avslutades torsdagshandeln med muntra miner varpå S&P 500-indexet stängde 0,4 procent högre med tekniktunga Nasdaq upp 0,1 procent.

De ledande Asienbörserna tappade överlag på fredagsmorgonen. Japanska Nikkei 225 föll 1,6 procent medan Hongkongs Hang Seng vek ned hela 2,2 procent.

På hemmaplan var det dags för Cavotec att bjuda på delårsrapport. Orderstocken steg 19 procent under andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet, samtidigt som intäkterna fortsatte att pressas av pandemieffekter.

En annan rapportaktuell pjäs var Medcap, som är ett investmentbolag inom läkemedel och medicinteknik, som hade en nettoomsättning på 233 miljoner kronor under det andra kvartalet vilket var en ökning med 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Nettoresultatet sjönk något jämfört med samma kvartal året innan.

Nextcell Pharma redovisar ett resultat före skatt om -6,5 miljoner kronor (-4,8) för det tredje kvartalet, mars-maj, i det brutna räkenskapsåret 2020/21. Rörelseintäkterna blev 0,9 miljoner kronor (0,8).

Fastighetsbolaget K-fastigheter kom efter gårdagens svenska börsstängning med siffror för det andra kvartalet. Hyresintäkter steg till 63 miljoner kronor, att ställa mot 49 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Även Driftöverskottet och förvaltningsresultatet var högre än för fjolårets andra kvartal.

Lucara Diamond har meddelat om ett nytt fynd. Denna gång har bolaget utvunnit en vit diamant på 393,5 carat från Karowe-gruvan i Botswana. Diamanten är av typ 2a ädelstenskvalitet.

Bioarctics meddelar att dess partner Eisai presenterade ny data om anti-amyloid-beta-antikroppen BAN2401 vid Alzheimerkonferensen i USA som pågick mellan den 26 och 30 juli 2021.

Enligt statistik från nätmäklarna Nordnet och Avanza kan det utläsas att Investor toppade köplistan hos båda aktörerna i juli. Såväl Ericsson som Volvo sågs också i toppskiktet hos båda mäklarhusen.


Rekommendationer:

* Nordea Markets höjer riktkursen för Securitas till 175 kronor från 165 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Pareto höjer riktkursen för Swedencare med 10 kronor till 150 kronor efter torsdagens delårsrapport. Köprekommendationen kvarstår.

* Arctic Securities höjer riktkursen för Lundin Energy till 310 kronor från 280 kronor med upprepad köprekommendation.

* Nokia har av såväl Deutsche Bank som Nordea fått högre riktkurser. Nordea Markets har höjt till 6:00 euro (5:50) medan Deutsche Bank höjt riktkursen till 5:80 euro (5:20). Båda banker har köprekommendation.

* DNB inleder bevakning av relativt nynoterade First North-bolaget Physitrack med köprekommendation och riktkurs 85 kronor.Direkt-SE