BÖRSEN: NEDGÅNG VÄNTAS I VECKANS ÖPPNINGSHANDEL

2023-02-06 08:40:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas, i likhet med de ledande Europabörserna, sjunka i måndagens öppningshandel. USA-räntorna handlades på måndagen fortsatt högre i spåren av fredagens starka amerikanska data.

Ökade spänningar mellan USA och Kina efter nedskjutningen av en misstänkt kinesisk spionballong bidrog till en förhöjd marknadsoro.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,7 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,9 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång på omkring 0,6 procent i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna stängde tydligt ned på fredagen efter att jobbrapporten varit överraskande stark och teknikjättarna Amazon och Alphabet pressats. S&P 500-indexet tappade 1,0 procent till 4.136, vilket motsvarade en nedgång på 1,0 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Nasdaq Composite föll 1,6 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen var på måndagsmorgonen upp ytterligare 6 punkter till 3,55 procent, och dollarn har stärkts till 1:0790 mot euron.

Asienbörserna noterade övervägande fallande index på måndagen, med undantag för Tokyo som var upp.

Inför börsöppningen har det danska affiliatebolaget Better Collective släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Det justerade ebitda-resultatet ökade 115 procent till 35,2 miljoner euro och den organiska tillväxten uppgick till 44 procent. För helåret 2022 blev den organiska tillväxten därmed preliminärt 34 procent, att jämföra med bolagets tidigare prognos som låg på en organisk tillväxt i intervallet 20-30 procent.

Skanska har fått en order värd 830 miljoner kronor för att bygga ett vetenskapscenter i Williamsburg i Virginia, USA.

Oljebolaget IPC har meddelat sin avsikt att förvärva det kanadensiska bolaget Cor4 Oil för en köpeskilling om motsvarande 62 miljoner dollar.

På rekommendationsfronten kan noteras att Pareto sänkt rekommendation för Electrolux till behåll från köp. Pareto har även sänkt Industrivärden till behåll från köp.

Handelsbanken Capital Markets har nedgraderat sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för it-företaget Addnode till behåll från köp.

Affärsvärlden rekommenderar köp i eyetrackingbolaget Tobii. Aktien är ett intressant val för den som gillar tillväxtbolag och inte räds hög osäkerhet, enligt AFV.


Dagens Industri ser Axfood som en långsiktigt intressant aktie som mycket väl kan vända upp till 280 kronor på ett års sikt, enligt analysen "Veckans aktie".

Börsveckan ser köpläge i BHG, behåller köprådet för Note, Byggmax och Revolution Race men sänker Evolution till avvakta. Vidare upprepas säljrekommendationen för Hemnet.

Under måndagen väntas rapporter från Fabege (klockan 12) och från Balco (klockan 13).

Redan på tisdag tilltar rapportflödet, med bland andra Securitas på agendan. På onsdag väntas bland andra Handelsbanken och Kindred.

Annars riktas blickarna mot Riksbankens räntebesked på torsdag, där de väntas höja med 50 punkter till 3,00 procent.Direkt-SE