BÖRSEN: NEDGÅNG VÄNTAS I INLEDNINGEN, HÖJD PROGNOS FRÅN ASTRA

2022-11-10 08:41:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot nedgång i torsdagens öppning, samtidigt som delårsrapportracet rullade vidare. Mestadels något mindre bolag tog utrymmet, men även läkemedelsbolaget Astra Zeneca lade fram det senaste kvartalet och bifogade en höjd prognos för helåret.

Med omkring en halvtimme kvar till öppning indikerade IG:s förhandel en öppning för Stockholmsbörsen omkring 0,5 procent ned. Terminshandeln för de europeiska börserna var även den negativ, med tyska DAX också 0,5 procent ned och franska CAC40 0,4 procent ned.

Astra Zeneca höjde prognosen för kärnverksamhetens vinst per aktie för helåret till att resultatet ska "öka med ett högt tjugotal till ett lågt trettiotal procent". Tidigare var prognosen en ökning med 25-29 procent, alltså ett medelhögt till högt tjugotal. Intäktsprognosen upprepades.

För tredje kvartalet redovisades en vinst per aktie för kärnverksamheten på 1:67 dollar, vilket var högre än S&P Global Market Intelligence konsensusestimat på 1:51 dollar. Intäkterna var 11 miljarder dollar mot 10,9 miljarder dollar i estimat.

Onsdagens delårsrapportrusare Bico stod för nya besked på torsdagen. 3D-bioskrivarbolaget presenterade nya finansiella mål, som ska gälla på medellång sikt från 2023, inför torsdagens kapitalmarknadsdag. Målet är en tvåsiffrig organisk tillväxt exklusive valutaeffekter. Tidigare hade Bico ett finansiellt mål om en årlig tillväxt på minst 35 procent och att "växa ytterligare genom förvärv."

Lönsamhetsmålet är att ha en ebitda-marginal minus balanserade utvecklingskostnader som överstiger 10 procent. Bicos tidigare lönsamhetsmål var att visa en positiv ebitda-marginal.

Forskningsbolaget Camurus höjde resultatprognosen till spannet 40-70 miljoner kronor (-20 till 40 miljoner) sedan rörelseresultatet i tredje kvartalet växt till 41 miljoner kronor (-6) och nettoomsättningen ökade med 57 procent till 241 miljoner (154).

Affiliatebolaget Raketech pratade i sin tur om "höga förväntningar" på marknadsutvecklingen under återstående delen av kvartalet men tonade ned guidningen på så väl omsättning som vinst till "lägre till mellersta delen av intervallet". Marginalguidningen sänktes till "något under 40 procent" från 40-44 procent för helåret.

Det justerade ebitda-resultatet i tredje kvartalet växte till 4,8 miljoner kronor (4,4) och rörelseresultatet till 2,9 miljoner kronor (2,4). Nettoomsättningen ökade till 13 miljoner euro (9,8).

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics nettoomsättning ökade med 12,4 procent till 126 miljoner kronor (112), men rörelseresultatet sjönk till 3,6 miljoner kronor (13) sedan prishöjningar inte kunnat kompensera för tappad volym.

Två riktade emissioner meddelades på onsdagskvällen, ljudboksbolaget Storytel och mjukvarubolaget Vitec. Kursen i Storytels emission blev 45:50 kronor, att jämföra med stängningskursen på 48:25 kronor på onsdagen. Vitecs emission gjordes till 379 kronor, en rabatt med 9 procent.Direkt-SE