BÖRSEN: NEDGÅNG MED OLJEBOLAGEN MOT STRÖMMEN, OMXS30 -1,9%

2022-01-18 09:48:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder tisdagens handel negativt, där oljebolagen utgör ett undantag med stöd av stigande oljepriser. Oljepriserna har fortsatt norrut med uppgångar på runt 1-1,5 procent för WTI- och brentoljeterminerna.

Vid 9.40-tiden hade det svenska storbolagsindexet backat 1,9 procent till nivån 2.319. Aktier för drygt 3 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna backade index med runt 1 procent. Lindrigast tillbakagång visade Londonbörsen, ned knappt 1 procent.

Nedgången var bred bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30. Bland undantagen fanns teleoperatörerna Telia och Tele2 som var upp med drygt 1 respektive cirka en halv procent. Sinch, Hexagon och Evolution var ned med mellan 4 till drygt 5 procent.

Uppgångar syntes inom oljesektorn. Lundin Energy steg nästan 3 procent, IPC höjdes knappt 2 procent och Africa Oil och Tethys Oil steg med runt 2 procent vardera.

Luxemburgbaserade Neogames har lagt ett bud på igamingbolaget Aspire Global motsvarande ett värde om 4,3 miljarder kronor. Neogames erbjuder sig att köpa hälften av aktierna i Aspire kontant till ett pris på 111 kronor per aktie. För de övriga aktierna erbjuds i stället 0,32 nyemitterade aktier i Neogames för varje Aspire-aktie. Aspire avancerade med 35 procent till 106:20 kronor i den inledande handeln.

Inför den stundande rapportsäsongen lämnade Micro Systemation en omvänd vinstvarning. Både omsättning såväl som rörelseresultat i det fjärde kvartalet förväntas av bolaget överstiga marknadens förväntningar. Preliminära siffror visar på en omsättning om cirka 108 miljoner kronor med ett rörelseresultat på cirka 16 miljoner kronor i kvartalet. Aktien belönades med en uppgång på 20 procent.

Piezo Motor-koncernen redovisar en försäljning på 22,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Koncernen var lönsam på ebitda-nivå. Aktien sågs upp över 2 procent.

Pareto Securities höjer sin rekommendation för Swedbank till köp från behåll. Riktkursen höjs till 205 från 189 kronor. Bankaktien klarade sig lindrigare undan än marknaden som helhet med en nedgång på knappt 1 procent.

Samma analyshus höjer sin rekommendation för Xvivo till köp från behåll. Riktkursen höjs till 282 från 110 kronor. Xvivo stärktes drygt 1 procent.

Nordea Markets sänker riktkursen för Ericsson till 128 kronor från 136 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien sågs upp 0,2 procent.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Enad Global 7 till köp från behåll. Riktkursen höjs till 50 från 27 kronor. Aktien höjdes 13 procent till 31:90 kronor.

Redeye sätter det motiverade basvärdet för forskningsbolaget Lidds till 33 kronor per aktie, en höjning från tidigare 23 kronor. Aktien var upp cirka 1,5 procent till 9:73 kronor.

Maria Hedengren avgår som vd för Readly, i ett vad som beskrivs som ett gemensamt beslut av styrelsen och Maria Hedengren. Aktien föll 6 procent.

Seafire har ingått avtal om förvärv Dofab för upp till 105 miljoner kronor inklusive en nettokassa på cirka 10 miljoner kronor. Teckningskursen i den riktade emissionen som bolaget aviserade på måndagskvällen blev 33:20 kronor, i linje med stängningskursen samma dag. Emissionens storlek utökades från 200 till 300 miljoner kronor före transaktionskostnader. Aktien klättrade upp 4 procent.

Avtech meddelade under måndagskvällen att flygbolaget Southwest Airlines har accepterat en option motsvarande ett avtalsvärde på 16–21 miljoner kronor, beroende på dollarkurs. Aktien var en vinnare med en uppgång på 34 procent.

Styrelsen i Anoto har beslutat att genomföra en riktad nyemission av 7,5 miljoner stamaktier till kursen 0:781 kronor per aktie. Aktien steg 2 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 18 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE