BÖRSEN: NEDGÅNG ATT VÄNTA, BE GROUP VINSTVARNAT

2022-10-10 08:34:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda måndagshandeln i rött territorium och därmed fortsätta backa från fredagens nedställ. Nedgången eskalerade efter att amerikansk jobbstatistik kablats ut på fredagseftermiddagen vilket satte press på börserna i såväl Europa som i USA.

I New York avslutades fredagshandeln med tydliga nedgångar. Det bredare S&P 500-indexet föll 2,8 procent, motsvarande en nedgång på 0,8 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning, samtidigt som Nasdaqs kompositindex retirerade 3,8 procent. Sysselsättningen i landet steg mer än väntat.

Sentimentet i Asien var också åt det bittrare hållet och under måndagsmorgonen tappade Hongkongs Hang Seng-index 2,5 procent medan den råvarutunga australiska börsen vek ned 1,2 procent.

Vid klockan 8.30 noterades terminerna för tyska DAX och Parisbörsens CAC40 kring minus 1 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång av liknande dignitet i den svenska öppningshandeln.

Metallgrossisten BE Group har vinstvarnat för det tredje kvartalet. Koncernens nettoomsättning förväntas för perioden uppgå till cirka 1.514 miljoner kronor (1.375) och det underliggande rörelseresultatet förväntas uppgå till cirka 67 miljoner (193). Kvartalets rörelseresultat, inklusive lagervinster och förluster, förväntas uppgå till cirka 40 miljoner kronor (219). Bolaget har påverkats negativt av det rådande omvärldsläget och sett en minskad volym och höga kostnader för inkommande material som bidragit till lägre marginaler, heter det.

Bostadsutvecklaren Bonava har ingått ett avtal om avyttring av dotterbolaget i S:t Petersburg i Ryssland. Köpeskillingen uppgår till cirka 98 miljoner euro vilket motsvarar omkring 1,1 miljarder kronor.

Nanosatellitbolaget Gomspace har stoppat allt arbete med ett stort kundprojekt på grund av obetalda fakturor och har därför sänkt sina utsikter för helåret 2022. Prognoserna avseende försäljning och rörelsemarginal är drabbade.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, har fått tilldelningsbeslut med ett uppskattat kontraktsvärde om 650-850 miljoner kronor över en tolvårsperiod.

En extern leverantör till verkstadsföretaget Bergman & Bevings dotterbolag Luna har tidigare utsatts för en IT-attack, vilket lett till att leveranser till Lunas kunder då pausades, men sedan i slutet på förra veckan har leveranserna återupptagits.

När aktien i fastighetsbolaget Catena rasat i år har den äntligen blivit prisvärd, skriver Dagens Industri i analysen "Veckans aktie" och rekommenderar köp med medelhög risk.

Börsveckan lyfter rekommendationen för fritidsklädesföretaget Revolution Race till köp, samma råd som för Arla Plast och Raketech. Samtidigt höjs e-handlaren Bubbleroom till avvakta som därmed sällar sig till Fenix, Skistar, Nelly och Hanza.

Den post-pandemiska återhämtningen i bryggerijätten Kopparbergs kom av sig men kurspotentialen i Kopparbergs lockar, skriver Affärsvärlden i en analys och rekommenderar köp.

Vidare på rekommendationsfronten uppmärksammas att Berenberg Bank har inlett bevakning av Munters med rekommendationen köp.

RBC Capital Markets har sänkt sin rekommendation för H&M till sector perform från outperform.

Jefferies International inleder bevakningen av Skanska med rekommendationen underperform.

Beijer Ref, Husqvarna och Tele2 handlas på måndagen exklusive utdelning.Direkt-SE