BÖRSEN: NEDÅT VID ÅRSLÄGSTANIVÅER INFÖR MIDSOMMAR, OMXS30 -0,9%

2022-06-23 09:49:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel inför midsommarhelgen nedåt i trakterna av årslägstanivåer.

Vid klockan 9.30 hade storbolagsindexet OMXS30 backat med 0,9 procent till nivån 1.879 och aktier för cirka 1,5 miljarder kronor var omsatta. Ute på de ledande Europabörserna visade indexen nedgångar på en eller lite drygt en procent.

Bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30 steg Evolution med cirka 1,5 procent och Essity med knappt 1 procent. SKF gick åt motsatt håll med en nedgång på nästan 3 procent medan Getinge och Boliden sågs ned med runt 2 procent vardera.

Lundin Energy handlas exklusive utdelning i den i fjol aviserade Aker BP-affären. All handel i Lundin Energy-aktien avser alltså från och med torsdagen det nya bolaget Orrön Energy. I juli väntas såväl namnbytet som tickerkoden att ändras. Investerarna prisade om aktien till följd av förändringen med en nedgång på 98 procent till 8:98 kronor.

Oljepriserna har fortsatt sin tillbakagång på torsdagen med nedgångar även i de flesta av basmetallerna. Tethys Oil, IPC och Africa Oil noterade nedgångar mellan drygt 2 och 3 procent.

På onsdagskvällen meddelade börsoperatören Nasdaq Stockholm att samhällsfastighetsbolaget SBB:s B-aktie läggs till i Stockholmsbörsens OMXS30-index den 1 juli. Ut från OMXS30 går Skanskas B-aktie. Skanska sjönk cirka 2 procent trots att bolaget presenterade en order värd 760 miljoner kronor för ett bygge av interiör till ett datacenter i Oregon i USA. SBB-aktien inledde upp för att snabbt vända ned igen. I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen där SBB bemöter ett antal anklagelser som riktats mot bolaget från blankningsspecialisten Viceroy, förnekar SBB att det skulle ha skulder utanför balansräkningen. Aktien tappade något över 1 procent.

Volvo Cars gick mot strömmen med en uppgång på 1,4 procent. Aktieägarna i Spac-bolaget Gores Guggenheim röstade på onsdagen för sammanslagningen med elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare. Handeln i Polestar-aktien kommer att påbörjas på Nasdaq i New York under midsommarafton.

Pareto Securities har sänkt sin riktkurs för Thule till 400 kronor från 510 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien trycktes ned lite över en halv procent.

Dustin har fått se sin riktkurs sänkt till 73 kronor från tidigare 95 kronor av Nordea Markets. Även det med en bibehållen köprekommendation. Aktien sjönk nästan 2 procent.

Hjälmteknikbolaget Mips riktkurs sätts ned till 800 kronor från tidigare 1.150 kronor av Pareto Securities. Köprekommendationen ligger fast. Aktien backade drygt 1 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 23 juni

image

Källa: InfrontDirekt-SE