BÖRSEN: MOT NY UPPGÅNG, NY SINCH-VD OCH SELLPY-LYFT FÖR H&M

2023-03-30 08:36:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en öppning uppåt på torsdagsmorgonen, efter onsdagens tydliga uppställ på 1,6 procent för det svenska storbolagsindexet OMXS30.

Under morgonen indikerade både den tyska DAX-terminen och den franska CAC40-terminen uppgångar i terminshandeln och enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång om en halv procent i den svenska öppningshandeln.

Uppåt var det även i USA under onsdagen, där tekniksektorn var den som drog loket. Att det samtidigt har varit relativt lugnt på bankfronten bidrog också med en viss lättnad hos investerarna. S&P 500 steg 1,4 procent till 4.028, motsvarande en uppgång på 0,5 procent från Stockholmsbörsens stängning.

Aktiemarknaderna i Asien- och Stillahavsområdet följde sedan upp med handel i båda riktningarna på torsdagsmorgonen, med Japan och Kina som förlorare och Australien och Sydkorea som vinnare.

Morgonens höjdpunkt var klädbolaget H&M:s rapport som visade på ett rörelseresultat på 725 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. En positiv effekt från omvärdering av intresseföretag, främst en engångseffekt avseende Sellpy, ingår med 999 miljoner kronor (0). Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på -1.051 miljoner kronor och inte räknat med några engångsposter, enligt Infronts sammanställning av 18 estimat.

H&M uppgav samtidigt att försäljningen under mars månad bedöms öka med 4 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan.

Under onsdagskvällen meddelade molnkommunikationstjänsteföretaget Sinch att styrelsen har utsett Laurinda Pang till ny vd. Hon ersätter därmed tillförordnad vd Johan Hedberg och tillträder sin tjänst den 17 april 2023. Laurinda Pang kommer närmast från en ledande roll på amerikanska Lumen Technologies.

Rutger Arnhults ägarbolag M2 har minskat sitt ägande i Castellum från 3,5 procent till runt 1 procent. Aktieförsäljningen inbringade cirka 3 miljarder kronor och ska användas för att återbetala skulder.

Gamingbolaget Paradox vill lägga ner sina utvecklingsstudios i Malmö och Umeå för att koncentrera den svenska verksamheten till Stockholm. Beslutet, som berör 36 personer, görs inte av kostnadsbesparingsskäl, uppger Paradox ir-chef Marcus Hallberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Låsjätten Assa Abloy har förvärvat Mottura, en italiensk tillverkare av högsäkerhetslås och cylindrar för privatbostäder, vars försäljning för 2022 uppgick till cirka 300 miljoner kronor. Förvärvet bidrar positivt till Assa Abloys vinst per aktie från start.

Teknikbolaget Flexqube har fått "den största robotordern till en europeisk kund hittills" då en kund i Slovakien beställt totalt sju Eqart Line AGV:er med tillhörande rullstationer till ett totalt värde om cirka 3,7 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten framgår det bland annat att Handelsbanken Capital Markets sänker sin kortsiktiga rekommendation, på tre månader sikt, för Paradox till behåll från köp.

Även Tele2:s kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, sänks till sälj från behåll av banken.

Handelsbanken har även höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Dustin till köp från behåll efter dennes rapport.Direkt-SE