BÖRSEN: MOT NEGATIV INLEDNING EFTER SVAJIG USA-HANDEL

2022-05-19 08:38:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en negativ inledning på torsdagsmorgonen, efter att amerikanska index handlats med rejäl slagsida på onsdagskvällen.

Med ungefär en halvtimme kvar till öppning stod IG Markets förhandel för Stockholmsbörsen 0,7 procent lägre, sedan Wall Streets breda index S&P 500 sjunkit med 1,2 procent från svensk stängning. Nedgången var präglad av techaktier. De europeiska större börserna i Frankfurt och Paris var ned med något mer än vad som indikerades för Stockholmsbörsen.

I rapportflödet noterades gamingkonglomeratet Embracer, som redovisade ett lägre ebitda-resultat än väntat för det fjärde kvartalet (januari-mars): 1.473 miljoner kronor jämfört med 1.522 i förhandsestimat insamlade av Infront.

Rörelseresultatet var dock helt i linje med förväntan och nettoomsättningen kom in starkare än konsensus, med 5.229 miljoner kronor, högre än väntade 4.459 miljoner kronor. Detta var dock en negativ omsättningstillväxt på 34 procent, med anledning av ett tufft jämförelsekvartal. Prognoserna för rörelseresultat de nästkommande två räkenskapsåren upprepades.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat växte med över 100 procent till 22,1 miljoner kronor i det första kvartalet 2022 (10,2). Nettoresultatet blev 12,0 miljoner dollar (5,5), motsvarande 0:10 dollar per aktie (0:05). Nettoomsättningen uppgick till 30,8 miljoner kronor (15,8). Vd sammanfattar att kvartalet gav rekord på flera parametrar.

Glass- och functional food-producenten Lohilo redovisade en nettoomsättning på 58,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (57,7). Tillväxten i första kvartalet rensat för effekten av det avslutade Nick's avtalet var 15,7 procent.

Bruttomarginalen uppgick till 35,8 procent (36,1) medan rörelseresultatet blev 0,5 miljoner kronor (-9,0).

För att kompensera för ökade råvarukostnader och omkostnader för distribution genomför Lohilo Foods prishöjningar under våren och sommaren, skriver vd Richard Hertvig i rapporten.

Techbolaget Checkin.com vände till en ebitda-förlust på -0,7 miljoner kronor (1,1) i det första kvartalet. Bruttoresultatet uppgick i perioden till 13,6 miljoner kronor (6,6) med en marginal om 86 procent (86).

Nettoomsättningen uppgick till 15,8 miljoner kronor (7,6). Det motsvarar en tillväxt om 107 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Ökningen var framför allt driven av nykundsanskaffning, både organisk och genom förvärv, samt positiv utveckling av existerande kunder, skriver Checkin.com i delårsrapporten.

Från nyhetshåll rapporterades att SAS vd Anko van der Werff jobbar övertid för att rädda bolaget, enligt Dagens Næringsliv, och inställningen är att det är "nu eller aldrig".

"Det finns inget annat alternativ", ska vd:n ha sagt vid flygkonferensen Routes Europe i Bergen.

I våras bedömde advokater att den svenska och danska staten inte kommer kunna rädda bolaget ensamma utan att privata investerare måste stå för merparten av insatsen, skriver tidningen.

Castellum har sålt hela sitt innehav i Oscar Properties genom en blockförsäljning, enligt ett flaggningsmeddelande. Innehavet uppgick till 11,6 procent av kapital och röster per den 30 april, enligt ägardatatjänsten Holdings.

På rekommendationsfronten noteras bland annat att DNB Markets inlett bevakning av SCA med köprekommendation. Riktkursen sätts till 206 kronor och aktien stängde på 177:55 kronor föregående handelsdag.Direkt-SE