BÖRSEN: MOT DÄMPAD HANDELSSTART MED RAPPORTER I FOKUS

2021-10-18 08:28:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en dämpad handelsstart på den första rejäla rapportveckan, där ett flertal av tungviktarna i OMXS30 öppnar böckerna. I det inledande rapportflödet från måndagsmorgonen noterades dock ett par mindre bolag som Avanza och TF Bank.

De amerikanska börserna stängde fredagshandeln i positivt territorium. Breda indexet S&P 500 var upp med 0,8 procent och det var 0,1 procent norr om nivån vid svensk börsstängning.

Även i Asien handlades börserna dock nedåt under morgonen, efter att statistik redogjort för en lägre BNP-tillväxt i Kina än väntat under det tredje kvartalet. Trion av stora index, japanska Nikkei, Hongkongbörsens Hang Seng och Shanghai-börsens kompositindex var ned med 0,3 procent vardera.

Med omkring 45 minuter kvar till öppning handlades IG Markets option för storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,3 procent.

I rapportflödet noterades nätbanken Avanza med totala intäkter och resultat över förväntan för tredje kvartalet. En efterutdelning om 2:95 kronor per aktie föreslås för 2020.

Avanzas intäkter växte till 767 miljoner kronor och överträffade Infronts analytikerkonsensus med cirka 8 procent. Resultatet var 574 miljoner kronor – cirka 10 procent bättre än väntat. Bolaget flaggar dock för kostnadsökningar med ungefär 20 procent för 2022, vilket överskrider långsiktiga kostnadsprognoser.

Under sommaren behövde Avanza fokusera på rekryteringar till kundstödjande funktioner och för att upprätthålla utvecklingsagendan har rekryteringstakten växlats upp generellt, säger vd Rikard Josefson i rapporten.

Nischbanken TF Bank utkom inför delårsrapporten på måndagen med nya finansiella mål under söndagskvällen. Det överordnade målet är att låneportföljen ska ha fördubblats till 20 miljarder kronor senast första halvåret 2025. Organisk tillväxt har således fortsatt hög prioritet.

Ytterligare nytt mål är att TF Bank samtidigt ska nå en avkastning på eget kapital som väl överstiger 20 procent. Rapporten var i princip helt och hållet i linje med förväntan. Färre pandemirestriktioner i Europa bidrog till att låneportföljen ökade med 9 procent under tredje kvartalet, enligt vd Mattias Carlsson.

Från nyhetsflödet noteras att Eolus Vinds avtal med Commerz Real sagts upp. Avtalet aviserades den 29 september och avsåg försäljning av tre vindparker i Sverige med en installerad effekt om 64 megawatt.

Som en konsekvens av det uppsagda avtalet kommer Eolus orderstock att minska med 82,5 miljoner euro och kontrakt för framtida driftavtal kommer att minska med 68 megawatt. Inga intäkter för avtalet har dock redovisats i Eolus finansiella rapporter. Orsaken bakom avtalsuppsägningen är att nödvändiga tillstånd inte beviljats före stoppdatumet i avtalet.

På rekommendationsfronten har Dagens Industri rekommenderat sälj för programvarubolaget Vitecs aktie i analysen "Veckans aktie.

Vitec har vuxit snabbt och lönsamt genom åren. Problemet är att aktien har blivit för omtyckt av aktiemarknaden och därmed är i dyraste laget.

Börsveckan rekommenderar köp för bettingbolaget Better Collective och bostadsutvecklaren Bonava i den senast utgåva. Avvakta blir rådet för berghantering- och grundläggningsbolaget Nordisk Bergteknik, medicinteknikbolaget Arjo, och FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare.

Affärsvärlden rekommenderade i sin tur på söndagen köp för prismärkningsföretaget Pricer.

Probiotikabolaget Probis aktie har höjts till behåll från sälj hos SEB, som dock sänker riktkursen till 390 från 415 kronor. Aktien stängde på 387:50 kronor i fredags.Direkt-SE