BÖRSEN: MINDRE UPPGÅNG I KORTEN, SAS SÄKRAT FINANSIERING

2022-08-15 08:36:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att gå mot en något positiv inledning på veckans första handelsdag. Stigande New York-börser i fredags gav stöd medan svag kinesisk statistik agerade motvikt.

Vid 08.30-tiden indikerade förhandeln hos IG Markets en uppgång om 0,3 procent i Stockholm. Ute i Europa var terminerna något svagare med det tyska storbolagsindexet DAX och franska CAC 40 som hade ökat 0,4 respektive 0,5 procent.

I fredags stängde S&P 500 1,7 procent högre i New York, motsvarande en uppgång på knappt 1 procent från Stockholmsbörsens stängning.

Ett knippe kinesisk statistik, som publicerades på natten mot måndagen, var mestadels svagare än väntat. Både detaljhandel och industriproduktion steg klart mindre än förväntat i juli och priserna på nya bostäder visade den största nedgången på över sex år. Kinas centralbank sänkte överraskande räntan på den ettåriga medelfristiga lånefaciliteten till 2,75 procent, från tidigare 2,85 procent.

Bland svenska bolagsnyheter har SAS ingått ett avtal om så kallad DIP-finansiering om cirka 7,0 miljarder kronor med fonder som förvaltas av Apollo. DIP-finansieringen, tillsammans med likvida medel som genereras genom löpande verksamhet, gör det möjligt för SAS att fortsätta att uppfylla sina affärsförpliktelser genom chapter 11-processen.

ALM Equity har tecknat avtal om att sälja cirka 1.500 byggrätter till Aros Bostad i en affär som i stort är i linje med den avsiktsförklaring parterna ingick i våras. Köpeskillingen uppgår till 1.465 miljoner kronor som betalas genom en apportemission, vilken medför att ALM Equity blir ny storägare i Aros Bostad med en ägarandel på cirka 35 procent.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat uppgick till 14,6 miljoner dollar i det andra kvartalet (9,0). Intäkterna uppgick till 24,0 miljoner dollar (15,2).

"Nästan rekordhöga oljepriser hjälpte vårt nettoresultat detta kvartal då våra produktionsvolymer under kvartalet var lägre än planerat", kommenterade vd Jonas Lindvall i rapporten.

På rekommendationsfronten har både Afry och Humble fått köprekommendationer i Affärsvärlden.

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för Smart Wires till behåll från köp. Riktkursen är 10 kronor.

Fortsatt på analysfronten fick Enea en köprekommendation av Dagens Industri under vinjetten "Veckans aktie".Direkt-SE