BÖRSEN: MINDRE RÖRELSER VÄNTAS I MÅNDAGENS TIDIGA HANDEL

2022-09-19 08:41:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en lugn börsöppning på måndagen, något under oförändrade nivåer gentemot fredagens stängning.

Asienbörserna noterade övervägande nedgångar under måndagsmorgonens handel. På Tokyobörsen höll marknaderna stängt med anledning av firandet av respekt för de äldres dag.

Helgstängt, men av en annan anledning, kommer det även att vara på Londonbörsen i dag. På förmiddagen hålls begravningen av drottning Elisabeth II i Westminster Abbey, London.

USA-börserna avslutade förra veckans handel i negativt territorium, även om indexen lyckades mildra nedgångarna något senare inpå handelsdagen. Besked från Världsbanken om att världen kanske går mot en global lågkonjunktur i takt med att centralbankerna samtidigt stramar åt för att bekämpa inflationen bidrog till en dämpad börsstämning. Räknat från Stockholmsbörsens stängning steg det bredare S&P 500 med 0,6 procent.

Strax efter klockan halv nio visade terminerna för de ledande Europabörserna på mindre förändringar. Noteringen för Parisbörsen var ned 0,2 procent medan Frankfurtbörsen var i det närmaste oförändrad. Förhandeln hos IG i Stockholm visade på en nedgång om 0,2 procent för Stockholmsbörsen.

Securitas handlas i dag utan rätt att delta i nyemissionen som syftar till att ta in 9,6 miljarder kronor. Enligt Dagens Industri väntas ett kursfall i aktien på måndagen. Teoretiskt borde aktien handlas ned nära 18 procent från fredagens stängningskurs till en nivå på 71:30 kronor per aktie.

AMF avser att acceptera det höjda budet på Cary Group. Den 7 september valde CVC Fonder och Nordic Capital att höja sitt bud på bolaget till 70 kronor per aktie från tidigare 65 kronor per aktie.

Inom samma tema väljer EQT, genom Karo Intressenter, att fullfölja budet på Karo Pharma och förlänger samtidigt acceptperioden till den 7 oktober. EQT uppges kontrollera nästan 94 procent av bolaget.

Dagens industri har utfärdat en köprekommendation för Biogaia under avdelningen veckans aktie. Tidningen ser en uppsida i aktien på 50 procent.

Börsveckan rekommenderar Arise och Karnov i veckans utgåva men säljer Emilshus.

Affärsvärlden ser flera tecken som tyder på att Dala Energi skulle kunna bli föremål för uppköp och utfärdar ett köpråd för aktien.Direkt-SE