BÖRSEN: MINDRE NEDGÅNG VÄNTAS, NIBES RAPPORT ÖVER FÖRVÄNTAN

2022-11-16 08:38:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda onsdagens handel försiktigt nedåt efter ny geopolitisk oro kopplat till den raket som slagit ned i Polen under tisdagskvällen. En rad bolag har publicerat kvartalssiffror under morgonen, däribland Nibe, Synsam och Vimian.

New York lyckades avslutade tisdagshandeln uppåt, trots att indexen vek ned med besked efter uppgifterna om att ryska raketrobotar slagit ned i Polen. S&P 500 noterades upp 0,9 procent till 3.992 vid amerikansk börsstängning, motsvarande en nedgång om 0,7 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,1 procent medan Paris CAC40-termin indikerade en nedgång om 0,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en marginell nedgång i den svenska öppningshandeln.

Värmeteknikbolaget Nibe redovisade siffror för det tredje kvartalet som var högre än analytikerestimaten. Nibe har upplevt synnerligen god efterfrågan och försörjningssituationen är på väg mot en förbättring, uppgav vd Gerteric Lindquist i rapporten.

Nibes rörelseresultat skrevs till 1.465 miljoner kronor jämfört med analytikerestimatet som låg på 1.428 miljoner kronor enligt ett genomsnitt av 11 prognoser som Infront sammanställt inför rapporten. Omsättningen uppgick till 9.999 miljoner kronor, mot analytikersnittet på 9.812 miljoner.

Vidare bland rapporterna redovisade Synsam en nettoomsättning som uppgick till 1.319 miljoner kronor under det tredje kvartalet, upp från 1.176 miljoner kronor i fjol. Optikerkedjan redovisade samtidigt ett sjunkande ebitda-resultat som bland annat belastats av högre operativa kostnader primärt avseende kostnader för optiker samt ökade kostnader som en effekt av ökad inflation. De åtgärder som Synsam har vidtagit för att kompensera för de ökade kostnaderna beräknas ge full effekt under 2023.

Djurhälsobolaget Vimian redovisade ett justerat ebita-resultat på 17,2 miljoner euro för det tredje kvartalet, upp från 11,6 miljoner kronor för ett år sedan. Den justerade ebita-marginalen uppgick till 24,3 procent jämfört med 27,9 procent i fjol. I vd-ordet skriver doktor Fredrik Ullman om hur bolaget framgångsrikt genomfört den riktade emissionen, som meddelades i mitten av september 2022, på 1,5 miljarder kronor. Kapitalet ska användas för att finansiera strategiska förvärv samt minska skulderna i bolaget.

Techbolaget Checkin.com redovisade ett ebitda-resultat på 2,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022, upp från -1,5 miljoner kronor i fjol. Den förbättrade ebitda-marginalen i kvartalet var till stor del driven av realiserade synergier från förvärven av GetID och Datacorp, skriver Checkin.com.

Utanför rapportfloden har kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings bekräftat fastighetsbolaget Balders kreditbetyg BBB men samtidigt justerat ned utsikterna till negativa från stabila. Förändringen avser att belysa förhöjd risk och viss osäkerhet kring refinansiering av kommande kreditförfall.

Under tisdagskvällen meddelade byggbolaget JM att ekonomi- och finansdirektör Carl Bandhold har sagt upp sig på egen begäran. Byggbolaget uppgav att rekryteringsprocessen startas omgående och att Carl Bandhold kvarstår i sin befattning under uppsägningstiden, till och med senast maj 2023.

Spermosens, ett medicinteknikbolag inom området manlig infertilitet, föreslår en nyemission om 24 miljoner kronor med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare.

Assa Abloy har upprepat sina finansiella mål inför den kapitalmarknadsdag som låsbolaget har senare på onsdagen.Direkt-SE