BÖRSEN: MINDRE FÖRÄNDRINGAR VÄNTAS I ONSDAGSÖPPNINGEN

2023-02-15 08:41:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna med något lägre kurser på onsdagen. Rapportsäsongen rullar vidare med bland annat en OMXS30-komponent i form av Nibe.

Asienbörserna noterade övervägande nedgångar på onsdagsmorgonen efter att den amerikanska inflationen kommit in högre än väntat på tisdagen och trappat upp oron för att det ska krävas fler styrräntehöjningar från amerikanska centralbanken Federal Reserve. Nedgångarna leddes av börserna i Hongkong och Taiwan som båda sjönk runt 1,5 procent medan Tokyobörsen enbart noterade en tillbakagång i en vikande tendens.

USA-börserna uppvisade blandade rörelser på tisdagskvällen med en viss uppgång för tekniktunga Nasdaq-börsen medan S&P 500 stängde oförändrat. Räknat från Stockholmsbörsens stängning hade S&P 500 index dock stigit med 0,9 procent.

Med ungefär en halvtimme kvar till att börsöppning pekade terminerna för de ledande Europabörserna mot mindre förändringar. Noteringarna för Paris- och Frankfurtbörsen var oförändrad respektive ned 0,2 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,4 procent.

Nibe levererade ett rörelseresultat på nästan 1,9 miljarder kronor i det fjärde kvartalet. Utfallet var 15 procent över Infronts konsensus. Även värmeteknikbolagets utdelning om 0:65 kronor per aktie låg över förväntningarna.

Stillfronts nettoomsättning och det justerade rörelseresultatet kom in något under förväntan i det fjärde kvartalet. Den organiska tillväxten, som blev negativ under kvartalet, väntas bli positiv först under det andra halvåret 2023. Bolaget lanserade nya finansiella mål inför den digitala kapitalmarknadsdagen som hålls senare på onsdagen.

Orrön Energy vände till vinst i det fjärde kvartalet, där rörelseresultatet summerade till 3,7 miljoner dollar.

It-konsulten Tietoevrys ebita-resultat på 118 miljoner euro i det fjärde kvartalet kom in något över förväntningarna enligt Infront vid 113 miljoner euro.

Väggkonstbolaget Desenios omsättning sjönk 12 procent till 282 miljoner kronor i kvartalet, men den justerade ebita-marginalen ökade något.

"Utvecklingen visar att de kostnadsbesparingar och den effektivisering av lagerhantering och distribution vi genomfört givit resultat", uppgav Desenios vd Fredrik Palm. Samtidigt nästan halverades dock nettovinsten.

Biotage annonserade inför sitt bokslut ett köp av Astrea Bioseparations, en leverantör av kromatografilösningar, från Gamma Biosciences. Som vederlag för transaktionen kommer Biotage att emittera nära 14 miljoner stamaktier till säljarna. Antalet stamaktier har fastställts utifrån en överenskommen aktiekurs om 160 kronor per aktie. Därutöver kan milstolpsbetalningar om upp till cirka 45 miljoner dollar utgå. KKR-kontrollerade Gamma blir därefter största ägare i Biotage med ett innehav om cirka 17 procent av kapitalet och rösterna.

Xspray Pharma, som utvecklar läkemedel med så kallad amorf struktur, har gjort en omprioritering av produktportföljen. Bolaget har beslutat att avbryta vidare utveckling av XS005 för indikationen levercancer samtidigt som XS008 har presenterats som en ny kandidat som utgår från originalsubstansen axitinib vid behandling av njurcancer.

Vaccinutvecklaren Expression Biotech meddelade att resultaten från fas 3-studien med covid-19 vaccinkandidaten ABNCoV2 försenas. Utläsningen väntas nu ske i mitten av 2023.

Q-linea kommer, efter återkoppling från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, att inleda kompletterande testning för att verifiera prestandaförbättringar som infördes efter att den kliniska valideringen i 510(k)-ansökan slutförts.

Biogaia har fått se sin långsiktiga rekommendation för aktien sänkt till market perform från outperform av Handelsbanken Capital Markets.

Samma bank höjer den kortsiktiga rekommendationen för Heba till behåll från sälj.

Barclays inleder bevakning av Autoliv med rekommendationen jämvikt och en riktkurs motsvarande 1.041 kronor.Direkt-SE