BÖRSEN: MINDRE FÖRÄNDRINGAR ATT VÄNTA I TIDIG TORSDAGSHANDEL

2022-12-08 08:26:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en mjukstart med mindre förändringar under en handelssession som är kryddad med ett flertal kapitalmarknadsdagar.

Asienbörserna pekade, med undantag för börsen i Hongkong där teknikbolagen var vinnare, övervägande nedåt under torsdagsmorgonen. Flera valutor i regionen försvagades då optimism kring lättade covid 19-restriktioner i Kina stod mot blandade ekonomiska signaler i Japan samt osäkerhet om USA går in i en recession.

Kursrörelserna på USA-börserna var som helhet begränsade på onsdagen. Tekniktunga Nasdaq backade en halv procent medan det i övrigt handlade om små rörelser på nedsidan. S&P 500 noterade femte raka dagen med negativ utveckling. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var S&P 500 dock upp 0,2 procent.

Vid klockan 8.20 visade terminshandeln i Europa på försiktigt stigande kurser. Noteringen för Frankfurt- och Parisbörsen var +0,1 respektive +0,2 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade däremot en svensk nedgång på 0,2 procent.

Rapportsäsongen är som bekant över, men högsäsongen för kapitalmarknadsdagar befinner sig i sin kulmen. På torsdagen håller bland annat SKF, Inwido och Munters kapitalmarknadsdagar.

Fukthanteringsföretaget Munters passade på att höja tillväxtmålet inför sin investerarträff. Det nya målet är en årlig organisk, valutajusterad, nettoomsättningstillväxt på i genomsnitt 10 procent. Det tidigare målet var att ha årlig organisk, valutajusterad nettoomsättningstillväxt på 5 procent, kompletterad med utvalda tilläggsförvärv.

Inwido kommer att ha ett fortsatt högt förvärvstempo med en målsättning om att förvärva bolag som ökar omsättningen med 5-10 procent årligen. Fönstertillverkarens vd Henrik Hjalmarsson planerar även att ge sin bild över den europeiska marknaden och presentera Inwidos tre förvärv under året.

Systemair redovisade en omsättning sju procent över Infronts konsensus för bolagets andra kvartal i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Ventilationsbolagets justerade rörelseresultat inkom i linje med förväntningarna.

Fastighetsbolaget Castellums vd Rutger Arnhult har genom bolag sålt aktier till ett värde om 0,3 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Vicore Pharma har gjort en riktad emission om 0,2 miljarder kronor. Teckningskursen fastställdes till 20 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på nästan 9 procent jämfört med onsdagens stängning vid 21:90 kronor.

CDON:s vd Peter Kjellberg lämnar efter ett år sin post efter årsskiftet. Det har blivit klart efter en överenskommelse mellan Peter Kjellberg och bolagets styrelse.

HSBC uppgraderar sin rekommendation för Essity till köp från behåll. Riktkursen höjs till 300 från 250 kronor.

Deutsche Bank inleder bevakning av Alfa Laval med rekommendationen behåll och med en riktkurs på 280 kronor.

JP Morgan har höjt sin riktkurs för Atlas Copco till 150 kronor från 135 kronor.

Pareto har höjt sin riktkurs för biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma till 275 kronor från tidigare 245 kronor. Köprekommendationen kvarstår.

Det aktieerbjudande som teknikbolaget Lumen Radio gjorde inför sin notering på handelsplattformen Nasdaq First North blev "kraftigt övertecknat". På torsdagen drar handeln med aktien i gång.Direkt-SE