BÖRSEN: MÅNGA VINNARE PÅ INDEXFÖRÄNDRINGAR, OMXS30 +0,7%

2021-11-24 10:04:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen började onsdagens handel med stigande index. Ett antal kommande förändringar i indexet Stockholm Benchmark fick tydliga effekter för de tolv bolag som tillkommer i indexet.

Strax efter klockan 9.50 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,7 procent till 2.351 och aktier för 2,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Starkast inom OMXS30 var Alfa Laval, som höjts till köp från tidigare behåll av Danske Bank som också höjt riktkursen till 435 kronor (370). Aktien var upp 2,6 procent till 380:80 kronor.

Även Ericsson gick framåt bland storbolagen och steg 2,1 procent. Bolagets finanschef Carl Melander har köpt Ericssonaktier för cirka 2 miljoner kronor.

Nasdaq meddelade efter börsens stängning på tisdagen om en rad förändringar i den halvårsvisa översynen av indexet OMX Stockholm Benchmark, ändringar som träder i kraft den 1 december. Förändringarna satte tydliga spår i kurslistorna, åtminstone för de aktier som kommer in i indexet.

Ny i indexet blir Addtech, som steg 4,9 procent. Även de övriga blivande indexmedlemmarna Africa Oil (+3), Cibus (+3,3), Cint (+1), CTEK (+2,8), Diös (+3,5), Lifco (+1), Mekonomen (+3), Stillfront (+3,8), Storskogen (+5), Troax (+3,4) och Truecaller (+11) stärktes.

Effekterna var inte lika tydliga beträffande de bolag som lämnar indexet, men nedgångar syntes för bland andra Hemnet (-1,5), Camurus (-1,9) och Xvivo Perfusion (-6). Även vissa aktier som inte tas in i indexet reagerade negativt – Volvo Cars tappade 4 procent.

Produktionen i Bolidens gruva Tara i Irland har stoppats på grund av förhöjda vatteninflöden. Det är fortfarande oklart hur länge anläggningen, som av Boliden beskrivs som Europas största zinkgruva, kommer att stå stilla. Aktien backade 0,7 procent.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat ett så kallat snabbspår för Isofol Medicals läkemedelskandidat arfolitixorin, för behandling av patienter med metastaserad kolorektal cancer. Isofolaktien reagerade positivt på nyheten och lyfte 14 procent.

Även Oncopeptides handlades upp, med 5,5 procent, trots en nettoförlust på 778 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Enligt vd Jakob Lindberg går bolaget vidare med ansökan till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om ett villkorat marknadsgodkännande för melflufen och väntar sig ett svar från EMA:s vetenskapliga kommitté under sommaren 2022.

Sensys Gatsos nettoresultat för det tredje kvartalet ökade till drygt 22 miljoner kronor, att jämföra med knappt 6 miljoner motsvarande period i fjol. Utsikterna för försäljningen är starka, skrev vd Ivo Mönnink i rapporten, och aktien avancerade 2,6 procent.

Microsoft har implementerat stöd för Tobii Eye Tracker 5 och Tobii Horizon i spelet Flight Simulator, enligt ett pressmeddelande. Tobii handlades upp 5,1 procent.

En post om 17 miljoner aktier i Bergs Timber, motsvarande 4,9 procent av kapitalet, har av huvudägaren Norvik sålts till ett antal institutionella investerare där bland annat Cervantes Capital, kopplat till Spotifygrundaren Martin Lorentzon, är en. Bergs Timber stärktes 2,4 procent.

Gamingbolaget Paradox nya DLC (nedladdningsbart innehåll) Hearts of Iron IV: No step back toppar den digitala plattformen Steams globala försäljningslista, och av nära 1.000 spelaromdömen har 84 procent varit positiva. Paradox steg 3,5 procent.

Enquest stärktes 3,3 procent. En stiftelse kopplad till Enquests vd Amjad Bseisu har köpt aktier i oljebolaget till ett värde av 12 miljoner kronor.

Heba har höjts till köp av Handelsbanken Capital Markets som också ökat riktkursen till 185 kronor från tidigare 150. Fastighetsaktien steg 5,3 procent till 162 kronor.

Även Stendörren har höjts till köp från behåll av Handelsbanken, och riktkursen har där höjts till 340 kronor från 270. Stendörren steg 6,3 procent till 312 kronor.

First North fick på onsdagen tillökning i form av programvarubolaget Signup Software, som säljer en lösning för elektronisk leverantörsfakturahantering. Teckningskursen i den nyemission som gjordes inför listningen var 80 kronor per aktie, men i den inledande handeln var priset på aktien hela 36 procent högre: 109 kronor.OMXS30 onsdag 24 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE