BÖRSEN: LYFT FÖR H&M EFTER STARK RAPPORT, OMXS30 +2,3%

2023-03-30 17:37:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt på torsdagen och fortsatte därmed den positiva trenden efter onsdagens uppgång.

H&M dominerade nyhetsflödet efter sin rapport och ledde uppgången med ett tvåsiffrigt kurslyft.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 2,3 procent till 2.199 och aktier för 25,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Storbolagsindexet toppades av H&M, som lyfte hela 16 procent efter en kvartalsrapport som var klart bättre än väntat. H&M visade ett rörelseresultat på 725 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret. En positiv effekt från omvärdering av intresseföretag, främst avseende Sellpy, ingick med +999 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat på -1.051 miljoner kronor och inte räknat med några engångsposter, enligt Infronts sammanställning.

H&M uppgav också att försäljningen under mars bedöms öka med 4 procent i lokala valutor.

Även Sinch återfanns i toppen av storbolagsindexet med en uppgång på 4,9 procent. Under onsdagskvällen meddelade molnkommunikationstjänsteföretaget att styrelsen har utsett Laurinda Pang till ny vd.

Starkt gick även storbankerna där Handelsbanken var bäst för dagen med en uppgång på 3,7 procent.

I botten av OMXS30 fanns hygienkoncernen Essity, ned 1,3 procent eller 3:80 kronor, vilket dock var mindre än den utdelning på 7:25 kronor som avskiljdes.

Teleoperatörerna Tele2 och Telia var övriga OMXS30-bolag på minus. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månader sikt, för Tele2 till sälj.

Fastighetssektorn gick över lag starkt med Balder, Castellum och Wihlborgs upp 6-8 procent. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Wihlborgs till köp medan SEB tagit upp Castellum till bevakning med en köprekommendation.

Sämre gick det för gamingbolaget Paradox, som vill lägga ner sina utvecklingsstudios i Malmö och Umeå för att koncentrera den svenska verksamheten till Stockholm. Handelsbanken Capital Markets har samtidigt sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Paradox till behåll från köp. Aktien sjönk 4,2 procent.

SSAB steg 4,3 procent, med stöd av att Morgan Stanley höjt stålbolaget till övervikt från tidigare jämvikt.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems var en av dagens stora procentuella vinnare och rusade 39 procent. Bolaget bildar tillsammans med Antin Infrastructure Partners ett samriskbolag, för att baserat på Enviros teknik skapa "världens första storskaliga" däckåtervinningsbolag.

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation för Dustin till köp från behåll efter rapport. Aktien fortsatte upp ytterligare 13 procent efter att ha stigit 9,2 procent på onsdagen.

Forskningsbolaget Egetis Therapeutics aktie steg tvärt på eftermiddagen efter att Bloomberg News rapporterat att bolaget utvärderar en försäljning. Egetis bekräftade kort därefter att bolaget "har pågående diskussioner med vissa externa parter gällande ett potentiellt bud", men att ingen garanti finns för att ett bud lämnas. Aktien stängde 38 procent högre.Graf: OMXS30 torsdagen den 30 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE