BÖRSEN: LUGN START VÄNTAS PÅ HANDELSVECKAN

2021-05-24 08:44:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda den nya veckan med mindre indexrörelser efter en nyhetsmässigt ganska lugn måndagsmorgon.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning kring plus 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Vid samma tidpunkt låg terminen för franska CAC40 på plus 0,3 procent.

I USA avslutade börserna förra veckan blandat med Dow Jones industriindex på plus 0,3 procent samt S&P 500 och tekniktunga Nasdaqs kompositindex ned 0,1 respektive 0,5 procent.

Asienbörserna utvecklades övervägande i positiva kursrörelser på måndagen med Hongkongbörsen som ett av undantagen, ned i en vikande tendens.

Det är annandag pingst på måndagen, förr en helgdag i Sverige. Köpenhamnsbörsen, Oslobörsen och Frankfurtbörsen är helgstängda. Även Torontobörsen håller stängt, för firande av Victoria Day.

Millicoms vd Mauricio Ramos lovar att teleoperatören ska köpa tillbaka egna aktier senare i år, uppger han i en intervju med Dagens industri.

Ericsson bedömer att risken har ökat för att bolaget kommer att få en betydande lägre marknadsandel i anbudsförfaranden i Kina jämfört med nuvarande marknadsandel. Det framgår av Ericssons uppdatering av riskfaktorer i prospektet till bolagets företagsobligation i euro.

Som tidigare kommunicerats av Ericsson finns det en risk att Post- och Telestyrelsens (PTS) beslut att exkludera kinesiska leverantörers produkter från den svenska 5G-auktionen kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen.

Wästbygg har tecknat avtal med Nobia om att bygga deras nya produktionsanläggning söder om Jönköping. Ordervärdet är på cirka 460 miljoner kronor.

Börsoperatören Nasdaq har gjort sin halvårsvisa översyn av populationen i det nordiska indexet VINX Benchmark, som inkluderar de största och de mest handlade aktierna i Norden. Svenska aktier som kommer in är Cint, Avanza, Nordnet, Hemnet, Gränges, Bonava och Addtech. Skistar och SSAB tas bort från indexet.

Byggbolaget Serneke har utsett Michael Berglin till vd. Han har sedan februari i år haft rollen som tillförordnad vd och tillträder sin permanenta roll omgående.

På First North byter Effnetplattformen på måndagen namn till Tessin Nordic och handlas även utan rätt till utdelning av aktierna i Effnetplattformen Holding.

Måndagens makroagenda är tunn men senare i veckan kommer både tysk, amerikansk och svensk BNP, samt Feds favoritmått för inflationen, core-PCE.


Rekommendationer

* RBC Capital Markets har höjt sin rekommendation för H&M till outperform från sector perform, enligt Reuters. Riktkursen dras upp till 250 från 230 kronor.

* DI rekommenderar köp i fastighetsservicebolaget Coor.

* Börsveckan rekommenderar köp i Bredband2 och Mekonomen, tar hem vinsten i Lindab och råder till att avvakta i Freja och Rugvista.

* Fordonsunderleverantören Bulten är köpvärd för den som tål bolagets cykliska natur, skrev Affärsvärlden i en analys från söndagen.

* Affärsvärlden ser kurssvackan i informationstjänsteföretaget Karnov som ett tillfälle att köpa aktien för en investerare som vill ha lite mer stabila pjäser i sin portfölj.Direkt-SE

Foto: Shutterstock
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter i sommar
Foto: AP/TT
Wall street
Brett ned i New York
Portföljen
Snabb revansch för portföljen
Stockholmsbörsen
Nedgången mildrades vid stängningenDefensiva aktier höll emot bäst
Aktier
Spararna återvänder till folkaktiernaInvestor månadens mest köpta aktie
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Analyser
Nokias rapport rosas av UBS, Kepler och Nordea
30/7
Trading Direkt med dagens börsnyheter och teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asien
Nya börsfall i Asien
Fonder
Sverigefonder i topp i juliPrivatspararna säljer ut sina Kinafonder
Aktier
Kapitalförvaltaren: Aktier att köpa just nu”Fortsatt bekväm med att äga aktier”
Analys
Investmentbank sänker Oncopeptides riktkurs med 75 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas slog förväntningarna
Foto: Shutterstock
Rapport
Något under förväntan för Millicom
Konjunk
KI:s barometerindikator: Högsta värdet hittills
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia krossar analytikernas förväntningarDubblar resultatet jämfört med estimaten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren om Kina: Återgång till klassisk socialism"Bolagsägare skänker bort börsposter för att slippa granskning"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Astra ZenecaProduktförsäljningen ökade 33 procent
Foto: istockphoto
Rapport
Klart bättre än väntat från Lundin Mining
USA
USA: Senaten enad om det stora infrastrukturpaketet
Räntan
Fed lämnar räntan oförändradÄndrar inte heller obligationsköpen
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"