BÖRSEN: LUGN INLEDNING VÄNTAS, CASTELLUM PAUSAR UTDELNING

2022-11-15 08:27:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda tisdagens handel med små rörelser. En drös med bolag har publicerat kvartalssiffror under morgonen där särskilt fokus riktades mot den hittills i år kurspressade bolagsgruppen Storskogen.

Castellums styrelse föreslår pausad utdelning då den ser en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid.

Vid 8.20-tiden noterades den tyska DAX-terminen och tillika Paris CAC40-terminen på ett avancemang om 0,4 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en marginell uppgång i den svenska öppningshandeln.

KPIF-inflationen i Sverige sjönk till 9,3 procent i oktober från 9,7 procent i september. Jämfört med månaden före sjönk KPIF 0,1 procent. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 0,1 procent i oktober jämfört med månaden före och stiga 9,4 procent jämfört med oktober i fjol.

I eftermiddag väntas viktiga amerikanska PPI-siffror för oktober.

"Både i USA och Europa har prisindex för insatsvaror legat på en platå sedan i våras och en nedgång är ett viktigt tecken på om inflationsdynamiken är på väg att lätta. I USA visade även prisuppgången för konsumentvaror tecken på avmattning i den tidigare septemberrapporten", skriver SEB i ett morgonbrev.

De amerikanska börserna avslutade måndagens handel på rött, med S&P 500-indexet ned 0,9 procent, motsvarande en nedgång om 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Tekniktunga Nasdaq kompositindex backade 1,1 procent.

I Asien sågs överlag muntra miner under tisdagsmorgonen. Hongkongs Hang Seng-index stärktes med över 3 procent samtidigt som Fastlandskinas Shanghai-index steg drygt 1 procent. I Japan var uppgångarna aningen mildare.

Boliden, som på tisdagen håller kapitalmarknadsdag, har beslutat att avsluta prospekteringsverksamheten i Outokumpufältet vilket kommer att leda till nedskrivning av prospekteringsrättigheter som påverkar ebit-resultatet med -24,4 miljoner euro under fjärde kvartalet. Boliden har nu som nytt mål att de faktiska koldioxidutsläppen ska vara 40 procent lägre 2030 jämfört med 2021, avseende utsläppsredovisning Scope 1 och 2.

Electrolux Professional har bekräftat den nuvarande strategin, samt de finansiella målen, under sin investerardag i Italien som hålls på tisdagen.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har sålt 17,5 miljoner aktier i Cint Group, motsvarande cirka 8 procent av aktierna i marknadsundersökningsföretaget, genom en placing till institutionella investerare. Priset landade på 58 kronor per aktie. Cint avslutade den ordinarie måndagshandeln vid 69:50 kronor, vilket innebär att aktierna i placingen såldes till en kurs som var 16,5 procent lägre än stängningskursen.

Rapportperioden för årets tredje kvartal börjar nu succesivt gå mot sitt slut.

Bolagsgruppen Storskogen, vars aktie fallit med över 80 procent sedan årsskiftet, har redovisat en nettoomsättning på 8.417 miljoner kronor för det tredje kvartalet, att jämföra mot väntade 8.572 miljoner kronor enligt Infronts analytikersammanställning. Det justerade ebita-resultat på 772 miljoner kronor var drygt 2 procent högre än förhandstipsen.

Som betonades i Storskogens rapport för det andra kvartalet i somras så blev det tredje kvartalet säsongsmässigt svagt på grund av semesterperioden. Storskogen förväntar sig dock fortfarande ett säsongsmässigt starkare fjärde kvartal.

Fasadbolaget Fasadgruppens nettoomsättning ökade 69 procent jämfört med motsvarande period i fjol, med en organisk tillväxt på 14,6 procent. Ebita-resultatet stärktes till 149 miljoner kronor (103).

"Vi kommer fortsätta lägga stort fokus på lönsamheten framåt och ser en viss ljusning i materialprisutvecklingen", noterade vd Pål Warolin i delårsrapporten.

Gamingbolaget Thunderful redovisade ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 77,4 miljoner kronor (95,2). Nettoomsättningen sjönk till 703 miljoner kronor (739).Direkt-SE