BÖRSEN: LUGN AVSLUTNING PÅ STARKT BÖRSÅR, OMXS30 OFÖR

2021-12-30 17:55:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades kring oförändrade nivåer på torsdagen inför nyårsledigheten och kunde samtidigt summera en rejäl årsuppgång. De ledande Europabörserna rörde sig något upp under dagen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 steg på torsdagen marginellt till nivån 2.420. Aktier för måttliga 15 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. För helåret 2021 slutade indexet upp 29 procent medan det bredare svenska indexet OMXSPI avancerade hela 35 procent.

I torsdagens storbolagshandel var livekasinobolaget Evolution som så ofta under året högst omsatt och steg 4,4 procent. För året som helhet steg aktien 54 procent, trots den ifrågasättande rapporteringen kring bolagets verksamhet som fick aktien att sjunka i höstas.

Starkt under dagen gick även kommunikationstjänstebolaget Sinch som klättrade 1,8 procent. Svagare gick det för flera industriföretag som backade upp till som mest ungefär 1 procent efter att ha gått starkt kring jul.

Precise Biometrics fortsatte upp, med 15 procent. I onsdags rusade aktien 71 procent efter besked om sina första kommersiella licensavtal inom fordonsindustrin för att tillhandahålla fingeravtrycksteknologi.

En annan rusning kom i fondbolaget Case Group som klättrade 27 procent. Aktien har gått starkt de senaste dagarna, något som Dagens Industri uppmärksammade i en artikel.

Storskogens aktie växte ytterligare 4 procent. Investmentbolaget har förvärvat norska Nimbusgruppen verksamt inom fibernätverk. När affären meddelades ryckte det lite uppåt i båtföretaget Nimbus Groups aktie, men det rör sig alltså om två olika företag.

DNB Markets sänker sin rekommendation för Volvo Cars till behåll med något nedjusterad riktkurs vid 80 kronor. Analytikernas genomsnittliga vinstestimat för Volvo Cars ser ut att vara "optimistiskt", anser DNB Markets som ligger 5-17 procent under konsensus för väntat rörelseresultat för åren 2022 till 2025. Aktien tappade 2,6 procent till 77:02 kronor.

Episurf Medical steg 10 procent efter ett meddelande om att bolaget inom kort ska inlämna en FDA-ansökan för ett av bolagets knäimplantat.

Maha Energy meddelade produktionsplan för 2022 som ligger under tidigare femårsplan. Aktien sjönk 10 procent.

Vibrosense Dynamics har tecknat ett avtal med Genertec Universal Medical Group, Umcare, för att ansöka om registrering av Vibrosense Meter II på den kinesiska marknaden. Umcare gör bedömningen att det finns goda möjligheter att få ett Kina-godkännande inom 12-18 månader. Aktien föll med 20 procent.

Om man tittar på börsåret som har helhet utmärkte sig Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar, med en uppgång på 560 procent medan forskningsbolaget Oncopeptides däremot tappade 95 procent av sitt marknadsvärde, trots en viss kursuppgång på torsdagen med stöd av ett aktieköp av en insynsperson i bolaget.


Graf: OMXS30 torsdagen den 30 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE