BÖRSEN: LÄTTAD UKRAINAORO GAV STÖD TILL BÖRSREKYL, OMXS30 +1,8%

2022-02-15 17:49:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på bred front på tisdagen. Investerarna skakade av sig oron för ett krigsutbrott i Ukraina och återhämtade därmed större delen av måndagens nedställ på börsen.

Vid börsens stängning var OMXS30 upp 1,8 procent till 2.282 och aktier för 22 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Marknadens fokus låg fortsatt på utvecklingen i Ukraina. Lugnande besked kom från ryskt håll efter signaler om att diplomatin ska fortsätta. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har däremot inte sett några tecken på nedtrappning på marken, men hyser en viss försiktig optimism.

Astra Zeneca var en vinnare med en uppgång på över 4 procent. Läkemedelsbolaget har tillsammans med Merck meddelat att Lynparza tillsammans med Zytiga (abirateron) och prednison minskade risken för sjukdomsprogression och dödsfall jämfört med standardbehandlingen inom en form av prostatacancer.

Sinch var det enda storbolag på OMXS30 som lyckades hålla jämna steg med Astra Zeneca. Nordea gick åt motsatt håll och var ned något över en halv procent. Boliden var oförändrad.

Bravidas ebita-resultat var 625 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2021, vilket var högre än väntade 490 miljoner kronor enligt Infronts analytikersammanställning. Marknaden svarade med att handla upp aktien över 6 procent.

Verkstadsbolaget Nederman lyfte knappt 7 procent efter att ha bekänt färg. Nettoresultatet och omsättningen stärktes under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol.

Fastighetsbolaget Wihlborgs var upp med nästan 4 procent. Hyresintäkterna och förvaltningsresultatet överträffade analytikernas förväntningar för det fjärde kvartalet.

Friskvårdskedjan Actic fick se aktien falla med närapå 9 procent efter en dyster rapport där resultatet vände till förlust. Nettoresultatet försämrades till -29 miljoner kronor (+7) samtidigt som omsättningen sjönk jämfört med jämförelsekvartalet. Actic meddelade även om avsikten att genomföra en företrädesemission om cirka 52 miljoner kronor.

Kindred hotas av böter på 437 miljoner norska kronor från norska Lotteritilsynet om dess Maltaregistrerade dotterbolag Trannel inte upphör med att vända sig till den norska marknaden. Aktien steg, men inte i samma takt som resten av marknaden. Uppgången summerades till något över 1 procent.

Pareto uppger att starten för bettingbolaget GIG, Gaming Innovation Groups första kvartal 2022 har varit något sämre än analyshusets förväntan. Aktien backade 10 procent.

Sök- och annonsbolaget Eniros rörelseresultat försämrades till -107 miljoner kronor (14) för det fjärde kvartalet och påverkades av en nedskrivning om 104 miljoner kronor. Aktien sjönk 1 procent.

Det amerikanska elnätsteknologibolaget Smart Wires, vars depåbevis handlas på Nasdaq First North i Stockholm, uppger att intäkterna för helåret 2021 preliminärt blev högre än vad bolaget guidat för. Aktien avancerade 23 procent.

Bilglasbolaget Cary Group lyfte drygt 3 procent efter att Jefferies höjt rekommendationen till köp från behåll.


Graf: OMXS30 tisdagen den 15 februari

image

Källa: InfrontDirekt-SE