BÖRSEN: LÄTT UPPGÅNG I KORTEN PÅ MÅNDAGENS ÖPPNINGSHANDEL

2022-10-31 08:39:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en öppning på uppsidan på måndagen.

Asienbörserna noterade övervägande stigande kurser på måndagen med undantag för Kina där bland annat ett svagt PMI-index tyngde.

USA-börserna lyfte på fredagen och Dow Jones steg för fjärde veckan i rad. Räknat från Stockholmsbörsens stängning steg det breda indexet S&P 500 med 1 procent.

Med en knapp halvtimme till börsöppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på mindre uppgångar Noteringarna för Frankfurt- och Parisbörsen var upp 0,4 respektive 0,2 procent. Förhandeln hos IG indikerade samtidigt på en uppgång om 0,2 procent.

Profilgruppens styrelseordförande Klaus Jürgen Wiemers avgår på egen begäran. En ersättare kommer att välja på en extra bolagsstämma under måndagen, där Mats Johansson är föreslagen.

"Jag hade gärna fortsatt att jobba för Profilgruppen och att göra det jag tycker är bäst för företaget. Detta är tyvärr inte längre möjligt eftersom jag inte har den största aktieägarens förtroende, vilket grundar sig i olika uppfattningar om avgränsningen mellan rollerna som styrelseledamot och aktieägare", säger Klaus Jürgen Wiemers.

Fingerprint Cards har meddelat villkoren i den garanterade företrädesemission om 300 miljoner kronor som offentliggjordes den 10 oktober. Teckningskursen per A-unit respektive B-unit har fastställts till 15:10 kronor, vilket motsvarar en underliggande teckningskurs om 3:02 kronor per A-aktie respektive B-aktie.

Rapportsäsongen bromsar in lite på måndagen och under morgonen är det enbart mindre bolag som släpper rapport.

Medicinteknikbolaget Q-linea sänker, i samband med sin rapport för tredje kvartalet, sin tidigare försäljningsprognos på 20 Astra-system för 2022 till cirka hälften, och ser ingen en vändning förrän 2023.

Styrelsen i Eurobattery Minerals har beslutat att genomföra en företrädesemission av units till ett värde om 49,6 miljoner kronor.

Braincool har ingått ett nytt avtal med den amerikanska inköpsorganisationen Healthtrust som löper under de kommande tre åren. Avtalet avser inköp och leveranser av Iqool Temperature Management Systems i USA.

Lumito meddelar att lansering av en färdig produkt för forskningslaboratorier blir något försenat och bedömningen är nu att lansering kommer att ske under första delen av 2023. I den tidigare bedömningen skulle lansering ske i slutet av 2022.

Handelsbanken Capital Markets sänker sin långsiktiga rekommendation för Catena till market perform från tidigare outperform.

Deutsche Bank sänker riktkursen för Evolution till 993 kronor från 1005 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

It-konsulten Knowit uppges enligt Dagens industri kunna bli en vinnare på digitaliseringstrenden. Tidningen utfärdar på måndagen en köprekommendation för Knowit under avdelningen "Veckans aktie".

Börsveckan rekommenderar köp av Alfa Laval, Dedicare, Sandvik och SBB i senaste utgåvan av tidningen. För Midsona är rådet sälj.

Vid en titt i kalendern släpps under måndagen statistik över BNP och KPI från euroområdet. Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar klockan 11 regeringens prognos och förutsättningarna för nästa års budget.Direkt-SE