BÖRSEN: LÄTT UPPÅT, SINCH FORTSÄTTER KLÄTTRA, OMXS30 +0,5%

2022-11-08 12:25:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på tisdagen och de flesta sektorer handlades högre. Undantag var energi och fastigheter som backade.

Bland rapportbolagen var New Wave en vinnare medan Revolutionrace handlades nedåt efter ett minskat resultat.

Omkring klockan 12.15 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.017 och aktier för 6,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa noterades Frankfurts DAX-index på plus 0,2 procent medan CAC40 i Paris sjönk lika mycket.

Bland storbolagen toppade Sinch OMXS30-indexet genom en uppgång på 5 procent – på en månad har aktien nu rusat 143 procent. På förlorarsidan fanns bland andra Sandvik, Volvo och ABB med nedgångar på några tiondels procent.

Detaljhandelsbolaget New Wave ökade sitt rörelseresultat i det tredje kvartalet med 52 procent till 398 miljoner kronor. Trots fortsatt oron i omvärlden utvecklas bolaget fortsatt starkt och dess satsningar och investeringar fortsätter att ge framgång, skrev bolagets grundare och vd Torsten Jansson i rapporten. Aktien stärktes 8 procent.

Revolutionrace, som säljer egenutvecklade friluftskläder på nätet, sjönk i stället 0,8 procent efter minskat resultat i det gångna kvartalet. Bolaget märkte dock en förbättrad försäljningsutveckling mot slutet av kvartalet, juli-september, samt i oktober.

Vidare inom klädrelaterat lyfte Boozt 7,9 procent. E-handelsbolaget flaggade för att den nuvarande marknadssituationen medför en högre sannolikhet för att nå den nedre delen av prognosen för nettoomsättningstillväxten helåret 2022. Boozt prognos är en nettoomsättningstillväxt på 10-15 procent.

Rapportaktuella ögonsensorföretaget Tobii backade 4,5 procent. Som svar på svagare omvärldsutsikter minskar bolaget sin kostnadstakt för att säkra att det når sitt mål om att nå ebit-breakeven under 2023. Bolaget står också fast vid sitt mål om att nå intäkter på 1,5 miljarder kronor 2025 trots ett försämrat makroekonomiskt läge, sade Tobiis vd Anand Srivatsa till Nyhetsbyrån Direkt strax efter rapportsläppet.

Bidragande till att energisektorn gick svagt var oljebolaget Tethys Oil, som i delårsrapporten sänkte sin prognos för oljeproduktion 2022 till ett snitt om 10.000 fat olja per dag från tidigare bedömning om 10.200 fat. Aktien sjönk 4,8 procent.

En annan förlorare i energisektorn var OX2, som handlades 10 procent lägre vid 74:95 kronor och var dagens mest omsatta aktie. Storägaren Peas Industries har sålt drygt 5 procent av de utestående aktierna till kursen 75 kronor, att jämföra med måndagens stängning på 83:35 kronor. Peas Industries äger nu runt 46 procent av aktierna i OX2.

NCAB, som säljer mönsterkort, tillhörde vinnarna på tisdagsmorgonen med ett kurslyft på 4,1 procent. Bolaget ökade sitt rörelseresultat i senaste kvartalet till 172 miljoner kronor (119) och nettoomsättningen steg till 1.168 miljoner kronor (864).

Internetoperatören Bahnhof avancerade 4 procent efter att ha meddelat att det tredje kvartalet "med råge" överträffar förväntningarna avseende lönsamhet. Bolaget höjer därför sin resultatprognos för helåret.

Poddbolaget Acast föll 13 procent efter att ha redovisat ett justerat ebitda-resultat om -75,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (-42,0). Samtidigt uppgick Acast bruttomarginal till 35 procent i kvartalet, vilket är i det lägre intervallet inom ramen för bolagets mål på 35-38 procent.

Ferronordic kommer att fortsätta vara handelsstoppad under tisdagen och Nasdaq arbetar för att återuppta handeln på onsdag.OMXS30 tisdagen den 8 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE