BÖRSEN: LÄTT NEDGÅNG VÄNTAS VID HANDELSSTART

2021-06-30 08:17:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en dämpad öppning på onsdagen, en utveckling i linje med de större börserna på kontinenten.

Med en halvtimme kvar till öppning indikerade IG Markets förhandelsoption för OMXS30 handel 0,1 procent ned, medan terminer för tyska DAX och franska CAC40 var upp med kring nollstrecket.

I flödet av nyheter kring storbolagen noterades att klädkedjan H&M, som öppnar böckerna för andra kvartalet på torsdagen, riskerar produktionsstörningar i bolagets näst största produktionsland Bangladesh.

Nyhetskanalen CNBC refererar till en analys från S&P Global Market Intelligence där det framgår att nya coronanedstängningar i landet, som görs för att motverka deltavarianten av covid-19-viruset, väntas pågå under sju dagar.

Bygg- och anläggningsbolaget Skanska har meddelat minskning av orderstocken i Storbritannien med 55 miljoner pund, cirka 640 miljoner kronor, i det andra kvartalet 2021.

Minskningen beror på en strategiförändring av Dwr Cymru Welsh Water avseende leveranser inom ett femårigt kapitalförvaltningsprogram (AMP7).

Skanska meddelade också en order i USA till ett värde av 880 miljoner dollar för ett universitetsbygge i Tarrant County.

Hemelektronikförsäljaren Dustin och mobilspelsbolaget Mag Interactive har varit ute med rapport. Dustins ebita steg till 158 miljoner kronor (105) i tredje kvartalet medan omsättningen steg något till 3,4 miljarder kronor (3,3).

Mag Interactives justerade ebitda steg till 15,9 miljoner kronor (3,6) och omsättningen landade på 81,4 miljoner kronor (64,8).

Även skobutikskedjan Rizzo har släppt siffror. Jämförbar försäljning i tredje kvartalet sjönk med 1 procent. Bolaget genomgår för närvarande rekonstruktion.

Två biotekniknyheter stack också ut.

Resultat i fas 2a från forskningsbolaget Synact Pharma med läkemedelskandidaten AP1189 vid behandling av covid-19 visar på en snabbare återhämtning jämfört med placebo, enligt ett pressmeddelande. Andningsåterhämtningen hos patienter som behandlades var i genomsnitt 3,5 dagar snabbare än patienter behandlade med placebo (6,4 dagar respektive 9,9 dagar).

Oasmia Pharmaceuticals har i sin tur fått fas 1-resultat för läkemedelskandidaten Cantrixil publicerade i den vetenskapliga tidskriften Cancers, en studio som uppges visa potential för förlängd överlevnad vid spridd äggstockscancer genom stamcellsdöd såväl som att göra cancerceller känsliga för cellgiftsbehandling.

Installationsbolaget Instalco har tagit en order värd 150 miljoner kronor av NCC och Region Stockholm avseende el och VS i ett tunnelbaneprojekt i Högdalen.

Satellitbolaget Ovzon har fått en order på terminaler från det amerikanska försvaret. Ordervärdet är på 2 miljoner dollar, motsvarande cirka 17 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities varit ute med en analys på husdjursvårdbolaget Swedencare, vars riktkurs höjs till 140 kronor (123) med upprepad köprekommendation, efter måndagens förvärv av amerikanska Vetio för cirka 1,5 miljarder kronor. Vetio är en kontraktstillverkare av kosttillskott och dermatologiska produkter och läkemedel för husdjursmarknaden.

Aktien steg med 5 procent till 106:40 kronor på tisdagen.

Den placing av 1,5 miljoner aktier som IT-bolaget Exsitecs näst största ägare, Standout Capital, aviserade på tisdagskvällen har genomförts till kursen 173 kronor.Direkt-SE