BÖRSEN: LÄTT NEDGÅNG VÄNTAS, SYSTEMAIRS RAPPORT ÖVER FÖRVÄNTAN

2023-03-09 08:46:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en mindre nedgång på torsdagen. Sentimentet var avvaktande även i USA under onsdagskvällen och börserna i Asien, som handlades blandat, gav ingen vidare fingervisning under morgonen.

På morgonen har Systemair bjudit på en rapport som var bättre än Infronts konsensus medan Bonnier News meddelat att man fullföljer budet på Readly.

Runt 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen 0,3 procent ned och Paris CAC40-terminen var på minus 0,1 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång om 0,1 procent i den svenska öppningshandeln.

I onsdags slutade det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent.

På onsdagen visade de amerikanska börserna en blandad utveckling efter volatil handel. Breda S&P 500 avslutade upp 0,1 procent till 3.992, vilket innebar en uppgång om 0,1 procent även räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Fokus ligger nu helt och hållet på fredagens amerikanska jobbsiffra där tecken på motståndskraft på arbetsmarknaden skulle tolkas som ökat behov för Fed att höja räntan framöver.

I Sverige har ventilationsföretaget Systemair under morgonen redovisat ett rörelseresultat som var högre än väntat för det gångna kvartalet november-januari. Rörelseresultatet landade på 278 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 9,1 procent. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett rörelseresultat på 214 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 7,3 procent.

Acuvi, som tidigare hette Piezo Motor, redovisade samtidigt ett resultat i linje med tidigare lämnat preliminärt besked.

Vidare på rapportfronten redovisade oljebolaget Shamaran både högre intäkter och ett högre rörelseresultat för det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet, mätt som ebitdax, kom in på 39,6 miljoner dollar jämfört med 18,5 miljoner dollar för motsvarande period året innan.

Shamaran upprepar samtidigt att nettoproduktionen för blocken Atrush och Sarsang 2023 uppgår till mellan 15.000 och 18.000 fat olja per dag i snitt. Capex-prognosen om närmare 64 miljoner dollar för 2023 upprepas också.

Ett annat oljebolag, Africa Oil, har samtidigt kommit med en uppdatering kring Block 3B/4B utanför Sydafrika, där bolaget har ett 20-procentigt ägande.

"Block 3B/4B och har redovisat potential för cirka 4 miljarder fat oljeekvivalenter. Sannolikheten för framgångsrika prospekteringsutsikter varierar mellan 11-39 procent över de 24 identifierade prospekten", heter det.

Bonnier News har under morgonen meddelat att man fullföljer budet om 14:40 kronor per aktie på läsplattformen Readly, men frångår acceptgradsvillkoret om över 90 procent. Bonnier News har 65,8 procent och förlänger budperioden till den 23 mars.

Pricer har fått ramavtal av en fransk byggvarukedja med ett värde på upp till 90 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har bland annat Citi Investment Research sänkt sin rekommendation för försvarsbolaget Saab till neutral från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 643 från 458 kronor för aktien som stängde på 622:60 kronor föregående handelsdag.

Handelsbanken Capital Markets har höjt den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, för djurhälsobolaget Vimian till köp från behåll efter bolagets rapport under onsdagen.

Carnegie mäklade kort innan börsstängning på onsdagen en post på 9,5 miljoner aktier i Vimian, till kursen 22:97 kronor per aktie. Posten motsvarade omkring 2 procent av bolaget.Direkt-SE