BÖRSEN: LÄTT NED, SBB FALLER PÅ SÄNKT REK, OMXS30 -0,5%

2023-01-17 12:46:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på tisdagen i likhet med övriga börser i Europa.

Ändrade rekommendationer satte avtryck i kurserna och en påverkad aktie var SBB, som sjönk efter att ha sänkts av Carnegie.

Omkring klockan 12.40 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,5 procent till 2.214. Aktier för 7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var Frankfurtbörsens DAX-index ned marginella 0,1 procent medan CAC40-index i Paris noterades på minus 0,2 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som gick starkt på måndagen, låg sämst till inom storbolagsindex med en nedgång på 6,4 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

I bottenskiktet inom OMXS30 fanns också SEB, som fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll och var ned 3,1 procent. Sinch backade 3,6 procent och Electrolux 3,8 procent. Electrolux-konkurrenten Whirlpool meddelade att det lägger in stora delar av sin verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika i ett samriskbolag med turkiska Arcelik.

På motsatta sidan fanns ABB som steg 2,1 procent. Redburn Partners har dragit upp sin rekommendation för aktien i två steg till köp från sälj.

Utanför storbolagsindexet backade Atrium Ljungberg, som också sänkts av Carnegie till behåll, med 4,3 procent. Fastighetsbolagen Fabege och K-Fastigheter, som stället höjts till köp av Carnegie, steg 2,2 respektive 2,6 procent.

Ventilationsföretaget Systemair handlades upp 3,4 procent efter beskedet om att de två första månaderna i bolagets tredje kvartal (november 2022-januari 2023) varit starkt försäljningsmässigt. Försäljningen för november och december 2022 översteg samma period i fjol med 31 procent, uppgav ventilationsföretaget i ett pressmeddelande inför en kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Energilagringsbolaget Azelio kommer inte att nå leveransmålet för 2023 och prognosen för när positivt kassaflöde nås försenas, vilket gör att bolaget kommer att behöva ny finansiering i år. Aktien rasade 32 procent till 0:985 kronor.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma gick desto bättre och lyfte 8,3 procent på nyheten att bolaget tillsammans med partnern Stada Arzneimittel fått godkänt i Storbritannien för biosimilaren Ximluci från landets läkemedelsmyndighet.

Boozt, som lämnade en omvänd vinstvarning i förra veckan, fortsatte upp med ytterligare 0,9 procent. ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för e-modehandlaren till köp från behåll.

De amerikanska bankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley väntas lägga fram sina kvartalsrapporter under tisdagseftermiddagen.Graf: OMXS30 tisdagen den 17 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE