BÖRSEN: LÄGSTA SEDAN JULEN 2020 INFÖR MIDSOMMAR, OMXS30 -1,6%

2022-06-23 17:41:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde på lägsta nivån sedan julen 2020 inför midsommarhelgen, sedan en utförslöpa blivit allt brantare under eftermiddagen.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 handlats ned med 1,6 procent till nivån 1.866 och aktier för 14,4 miljarder kronor omsattes på börsen i sin helhet. Den deppiga utvecklingen skedde mot bakgrund av oro för inflation och för att de räntehöjningskampanjer som vidtagits från centralbankerna för att stävja denna ska sänka ekonomin i lågkonjunktur.

Inför representanthusets finansutskott beskrev amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande, Jerome Powell, åtagandet att bekämpa inflationen som "ovillkorligt" i ett anförande på torsdagseftermiddagen.

De ledande indexen i Europa gick också nedåt under dagen. Tyska DAX sjönk med 1,5 procent och franska Parisbörsens CAC40 tappade 0,4 procent.

Inom OMXS30 var livekasinobolaget Evolution upp till topps 2,8 procent högre. Därefter följde några av de mer defensiva indexbolagen som inte påverkas lika mycket som vissa andra av lågkonjunktur. Hygienpappersbolaget Essity klättrade med 1,6 procent och läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg med 1,4 procent. Medicinteknikbolaget Getinge var upp med 0,9 procent.

I andra indexänden återfanns ett flertal industribolag som riskerar att bli desto mer påverkade av konjunktursänka. Kullagerbolaget SKF var längst ner, 5,4 procent. Verkstadsbolaget Sandvik, gruvbolaget Boliden, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsbolaget Atlas Copco var övriga bolag som sjönk mer än 4 procent.

Fastighetsbolaget SBB:s negativa kursresa fortsatte även den. Under onsdagskvällen meddelade börsoperatören Nasdaq Stockholm att SBB:s B-aktie läggs till i Stockholmsbörsens OMXS30-index den 1 juli. Ut från OMXS30 skickas då Skanskas B-aktie. Skanska sjönk cirka 3,3 procent trots att bolaget presenterade en order värd 760 miljoner kronor för ett bygge av interiör till ett datacenter i Oregon i USA.

SBB-aktien inledde upp för att snabbt vända ned igen. I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen där SBB bemöter ett antal anklagelser som riktats mot bolaget från blankningsspecialisten Viceroy, förnekar SBB att det skulle ha skulder utanför balansräkningen. Aktien tappade 4,5 procent och var efter Evolution mest omsatt på hela Stockholmsbörsen.

Lundin Energy handlades exklusive utdelning i den i fjol aviserade Aker BP-affären. All handel i Lundin Energy-aktien avser alltså från och med torsdagen det nya bolaget Orrön Energy. I juli väntas såväl namnbytet som tickerkoden ändras. Investerarna prisade om aktien till följd av förändringen med en nedgång på 98 procent till 7:30 kronor.

Volvo Cars gick mot strömmen med en uppgång på 1,4 procent. Aktieägarna i Spac-bolaget Gores Guggenheim röstade på onsdagen för sammanslagningen med elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare. Handeln i Polestar-aktien kommer att påbörjas på Nasdaq i New York under midsommarafton.

Kraftigt uppåt var det också för Enzymatica. Bolagets förkylningsspray Coldzyme blockerar enligt ny forskning omikronvirus från att binda till mänskliga celler. Aktien steg 77 procent.

Forskningsbolaget Cantargia rasade ytterligare 20 procent. På onsdagen sjönk aktien med 35 procent efter besked om en företrädesemission på 250 miljoner kronor.


Graf: OMXS30 torsdagen den 23 juni

image Källa: InfrontDirekt-SE