BÖRSEN: KINNEVIK OCH SINCH I TÄTEN FÖR UPPGÅNG, OMXS30 +0,4%

2022-11-23 13:11:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på onsdagen, en något avvikande utveckling jämfört med de större börserna på kontinenten. Storbolag med tillväxtfokus tycktes gynnsamt då Kinnevik och Sinch banade väg.

Klockan 13 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,4 procent till nivån 2.106. Aktier för 6,2 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index ned 0,2 procent medan franska CAC40 var oförändrat.

Det allmänna börssentimentet fortsatte bevaka utvecklingen i världens näst största ekonomi, Kina, där tilltagande virusspridning noterats. Den illavarslande ökningen har lett till alltmer dämpade förhoppningar om att de indikationer som getts om att en lättnad av landets nolltoleranspolicy är på väg ska materialiseras.

Under onsdagsmorgonen utkom också en flod av inköpschefsindex från EMU-områdets ekonomier samt Storbritannien. Nivåerna var överlag starkare än väntat, förutom i Frankrike, men samtidigt en bit under nivån som indikerar tillväxt (50). Att EMU-PMI kan ha bottnat gav dock viss lättnad för sentimentet.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen uppvisade Kinnevik den starkaste utvecklingen. Tillväxtinvestmentbolagets aktie klättrade 3,4 procent. Aktien stack även ut på tisdagen med en uppgång på 1,9 procent. En annan vinnare, som upprepade tisdagens starka utveckling, var molnkommunikationsbolaget Sinch. Aktien fortsatte 2,5 procent upp. Även banken Nordea fanns med i tätskiktet med aktien som stärktes 2,4 procent.

I botten av OMXS30 skvalpade fastighetsbolaget SBB med en nedgång på 2,4 procent. Mätteknikbolaget Hexagon sjönk 1,6 procent och ett hack ovanför hittades fordonssäkerhetsbolaget Autoliv med en nedgång på 1,2 procent.

Flera fastighetsbolag handlades nedåt vid sidan av SBB. Corem, Sagax och Balder var några av dessa, vars aktier sjönk 4-6 procent vardera.

Humble, verksamt inom hälso- och miljövänliga konsumentvaror, tappade 6 procent efter rapport. Tredje kvartalet kännetecknades av stark organisk tillväxt och ökande efterfrågan från bolagets kunder, men effekterna av skiftande energipriser, hög inflation, prisökningar samt utmaningar inom logistiken har påverkat koncernen med en negativ effekt på bruttomarginalen.

Norva 24, som gör underhåll av vatten- och avloppssystem, handlades i stället upp 4,5 procent efter ökad försäljning och vinst i senaste kvartalet.

Image Systems, som utvecklar mjukvara och system inom beröringsfri mätteknik, handlades ned med över 5 procent. Bolaget tog en order på 5,7 miljoner kronor under tisdagen och klättrade då 7,3 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 23 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE