BÖRSEN: KINNEVIK OCH SBB PRESSAS PÅ RÖD BÖRS, OMXS30 -1,2%

2022-09-22 09:49:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog ett kliv nedåt under den tidiga torsdagshandeln och ryggade därmed USA-börserna som backade dagen före efter räntebesked från centralbanken Fed.

Vid 9.40-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 1,2 procent till 1.857. Aktier för cirka 2 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC40-index på minus 1,0 respektive 1,4 procent.

Den senaste månaden har börshumöret succesivt försämrats med flera orosfaktorer cirkulerande. Flera centralbanker har skruvat upp styrräntorna och på onsdagen höjde amerikanska Fed styrräntan med 75 punkter. Beskedet var i linje med förväntningarna. Till följd av alltmer hökaktiga centralbanker världen över räds även marknaden en recession.

Eskalering i kriget mellan Ukraina och Ryssland har också setts, vilket sprider oro. Rysslands Vladimir Putin gick under onsdagen ut med beskedet att landet inför en delvis militär mobilisering. Vidare hotade den ryska presidenten ånyo med att använda kärnvapen om Ryssland och dess medborgare hotas.

"Då de annekterade delarna av Ukraina skulle kunna definieras som ryska har risken ökat markant för att Putin skulle kunna använda kärnvapen. Marknaden reagerade knappt på hotet då det är omöjligt att prissätta en teoretisk katastrof. Hotet är dock inte teoretiskt", skriver SEB i ett morgonbrev.

Inom det svenska storbolagsindexet OMXS30 pressades Kinnevik 3,5 procent. Känt har det blivit att Erika Söderberg Johnson kommer att lämna sin roll som finanschef för Kinnevik men kvarstår som senior rådgivare till bolaget. Kinnevik har i stället utnämnt Samuel Sjöström till finanschef.

Särskild kurspress rådde även för SBB och SKF som backade 3,8 respektive 2,1 procent.

Telia och Tele2 gick motströms och handlades strax ovan nollstrecket. Budaktuella Swedish Match avancerade 0,3 procent och handlades ett par kronor över Philip Morris budnivå.

Securitas meddelade under onsdagskvällen siffror för perioden 1 juli till den 31 augusti 2022 med anledning av emissionen som ska finansiera köpet av Stanley Security. Den totala försäljningen uppgick till 22,2 miljarder kronor (17,6), där den organiska försäljningstillväxten uppgick till 6 procent. Enligt Infronts sammanställning av analytikernas förväntningar från början av augusti, för hela det tredje kvartalet, var en organisk tillväxt på 4,6 procent väntad. Rörelsemarginalen uppgick till 6,5 procent. Här låg konsensus för hela det tredje kvartalet på 6,3 procent. Aktien i Securitas steg 0,4 procent.

Styrelsen för Bimobject har under onsdagskvällen meddelat att Carl Silbersky lämnar vd-posten och aktien pressades 2,7 procent.

Flera bolag av mindre storlek har meddelat om nyemissioner vilket ledde till branta kurstapp.

Smoltek, som avser ta in färska pengar genom en nyemission riktad till befintliga aktieägare av units om cirka 67 miljoner kronor, retirerade över 47 procent.

Även Sprint Bioscience har beslutat om en emission av units med företrädesrätt till befintliga aktieägare om knappt 30 miljoner kronor. Aktien dök 54 procent.

Ordentlig kurspress rådde även för Redwood Pharma, ned 55 procent, som har för avsikt att genomföra en emission av units om drygt 33 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Kancera har i prekliniska studier visat på resultat som bekräftar att bolagets fraktalkinblockerare kan öka effekten av cellgifter och bromsa tumörtillväxt i sjukdomsmodeller av äggstockscancer. Aktien belönades med en uppgång på nästan 25 procent.

På rekommendationsfronten pressades Axfood efter sänkt rekommendation till behåll av Danske Bank. Aktien backade 5,3 procent motsvarande 16:50 kronor. Noterbart är dock att aktien handlas exklusive utdelning om 3:75 kronor.

Volvo Cars retirerade 3,1 procent. Bernstein har reviderat ned rekommendationen för biltillverkaren till market perform.Direkt-SE